Foto: Reuters
Foto: Reuters

Projekt zagrebških ljubiteljev hrane in inženirstva se imenuje Gammachef, obljubljajo pa enako kakovost in okus vseh jedi. Robotski kuharji niso nič novega, poznamo že take za pripravo pic, hamburgerjev in preostale hitre hrane, ustvarjalci Gammachefa pa so prepričani, da je zagrebška edina restavracija na svetu, kjer robot zna skuhati enolončnico iz svežih sestavin.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med kuhanjem je edini človeški poseg v proces zalaganje robota s sestavinami, nato pa jih ta uporabi tako, kot mu narekuje digitalni recept, ki ga je pripravil pravi kuhar. Gammachef se recept nato nauči do najmanjše podrobnosti in ga ponavlja v nedogled na popolnoma enak način.

Sedem let in milijon evrov

"Robot, ki bi znal skuhati enolončnico iz svežih sestavin, ne obstaja nikjer drugje," je prepričan eden izmed solastnikov restavracije Hrvoje Bujas. S partnerji so porabili kar sedem let, da so zamisel preslikali v prototip, v tem času pa so v projekt vložili več kot milijon evrov.

"Največji izziv je bil ustvariti končne jedi v najkrajšem mogočem času, v najokusnejši obliki," je še dodal Bujas. Končni cilj snovalcev robota je ustvariti verigo restavracij, kjer ljudje do obroka pridejo brez stika z osebjem.