Restavracija Pelegrini v Šibeniku je bila že leta 2015 razglašena za najboljšo na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Restavracija Pelegrini v Šibeniku je bila že leta 2015 razglašena za najboljšo na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO

Poleg najbolj laskavih priznanj še 89 hrvaških restavracij nosi katero od drugih Michelinovih oznak. Restavraciji Zinfandel's (Zagreb) in Konoba Mate (Korčula) sta ohranili oznako Michelin Green Star, ki jo prejmejo restavracije, posvečene trajnostni gastronomiji, to oznako pa je prejela tudi restavracija Korak. Tri nove restavracije so poleg že obstoječih 11 prejele tudi oznako Bib Gourmand, ki jo prejmejo restavracije s kakovostnimi meniji po dostopnih cenah.

Deset hrvaških restavracij, ki so obdržale svoje zvezdice

Michelinove zvezdice imajo na Hrvaškem poleg Koraka tudi Pelegrini (Šibenik), 360 (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Reka), Alfred Keller (Mali Lošinj) in Agli Amici (Rovinj).

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je dejala, da sodobna hrvaška gastronomija postaja ena od najzanimivejših v Evropi in je najboljše vabilo turistom, ki želijo uživati v obisku Hrvaške prav zaradi njene kulinarične tradicije. Ob tem je poudarila, da ima razvoj gastronomskega in vinskega turizma zato pomembno in posebno mesto tudi v državni strategiji trajnostnega razvoja turizma do leta 2030.