Katero navijaško himno si bomo požvižgavali to poletje? Foto: Reuters
Katero navijaško himno si bomo požvižgavali to poletje? Foto: Reuters
Pitbull
Pitbull v družbi JLo in Claude Leitte na podelitvi Billboardovih nagrad. Foto: Reuters

Bo nepričakovana uspešnica postala kakšna izmed navijaških himn posameznih držav?

Svetovna nogometna zveza Fifa je maja izdala album, na katerem je več "uradnih" pesmi, povezanih z največjim športnim dogodkom letošnjega leta (na zimske olimpijske igre v Sočiju smo že malo pozabili, kajne?), za različne himne se odločajo tudi velike multinacionalke. Za glavno pesem prvenstva tako velja poskočna We Are One (Ole, Ola), ki pa se še ne vrti na radijskih postajah, tudi gostitelji prvenstva Brazilci ji zamerijo veliko - predvsem to, da v državi bossa nove in izjemne glasbene dediščine uradno skladbo izvajata kubansko-ameriški raper Pitbull in portoriška pevka, rojena v New Yorku, Jennifer Lopez. Slišati je tako angleški in španski jezik, ki je le za nekaj sekund prekinjen z verzi tretje sodelujoče, Brazilke Claude Leitte, ki pa ima s portugalskimi verzi popolnoma obrobno vlogo.

Skladbi očitajo tudi dolgočasen, generičen pop, zato se številni z nostalgijo spominjajo himne prejšnjega prvenstva, uspešnice Waka Waka (This Time For Africa), v kateri je migala Kolumbijka Shakira. Shakira, ki je zaradi zveze s španskim zvezdnikom Gerardom Piquejem postala še bolj povezana z nogometom, je sicer "udarila" tudi letos, saj je znova posnela navijaško skladbo za nogometno rajanje. Imenuje se Dare (La La La), v videospotu pa se pojavijo tako Lionel Messi in Neymar kot njen sinček Milan.

Fifa uradno pesem prvenstva izbira od leta 1966, v tem času pa je bilo nekaj posrečenih skladb, kot so Un'estate italiane, ki sta jo za prvenstvo leta 1990 v Italiji posnela Edoardo Bennato in Gianna Nannin, ali La Copa de la Vida Rickyja Martina, v ritmu katere so poskakovali v Franciji leta 1998. Večina drugih skladb pa je kmalu utonila v pozabo.

A svoje navijaške pesmi si omislijo tudi glasbeniki iz posameznih držav udeleženk. Saj se še spomnite znamenite Slovenija gre naprej v izvedbi "treh IN-ov" Kreslina, Lovšina in Predina pred evropskim prvenstvom leta 2000?

Kako so se večji ali manjši lokalni zvezdniki v različnih državah odrezali tokrat, preverite spodaj.

Avstralija: Samanta Jade - Up!

Belgija: Stomae - Ta Fete" (Your Party)

Kamerun: The 4 - Venez Celebrer (Come Celebrate)

Anglija: Gary Barlow - Greatest Day

Italija: Annee - Besame (Pom Pom Pero)

ž

Gana: Wiyaala - Go Go Black Stars...Goal!

Mehika: Jesse & Joy - Corazon de Campeon

Hrvaška: Nered in Gidra - Hrvatski sine

Uradna himna: Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte - We Are One (Ole Ola)

Shakira: La La La