Terry Hall na koncertu v Mehiki leta 2015. Foto: AP
Terry Hall na koncertu v Mehiki leta 2015. Foto: AP

"Z veliko žalostjo sporočamo, da je po kratki bolezni umrl Terry, naš dragi prijatelj, brat in eden najbolj briljantnih pevcev in tekstopiscev, kar jih je ta država kdaj imela," so novico o smrti sporočili člani skupine The Specials.

Pevcu so tik pred smrtjo diagnosticirali raka, je potrdil član skupine, basist Horace Panter. Panter je po poročanju BBC-ja ganljivo opisal zadnje dni svojega prijatelja Halla in razkril, da so novembra, preden je Hall zbolel zaradi domnevnih želodčnih težav, načrtovali snemanje novega albuma. Kasneje se je izkazalo, da ima Hall raka trebušne slinavke, ki se je razširil tudi na jetra.

Začetno zdravljenje je potekalo dobro, a je Hall decembra začel pešati, je še razkril Panter. Dodal je, da je nameraval obiskati prijatelja v bolnišnici, a mu je to odsvetovala Hallova soproga Lindy, tako da se je od njega poslovil po telefonu.

"Bilo je težko," je še povedal in dodal, da je Terry umrl naslednjo nedeljo, 18. decembra, okoli pol petih zvečer. "Svet je izgubil edinstven glas, jaz pa dobrega prijatelja," je še povedal Panter.

Leta 1979 so The Specials izdali prvenec Gangsters, predelavo pesmi Al Capone Princea Busterja, s katerim so se prvič uvrstili med prvih deset na lestvici britanskih singlov.

V naslednjih dveh letih jim je to uspelo še sedemkrat. Večno slavo jim je prinesla uspešnica Ghost Town leta 1981, ki je postala himna protestov proti policijskemu nasilju nemirnega poletja 1981 na ulicah Londona, Manchestra, Liverpoola in Birminghama, poroča BBC.

Besedila The Specials, ki jih je napisal glavni tekstopisec Jerry Dammers, so se ukvarjala z britanskim urbanim propadanjem, brezposelnostjo in neperspektivnostjo britanske mladine v času Margaret Thatcher.

Skupina je pank združila z jamajškimi ritmi generacije Windrush. "The Specials so bili praznovanje tega, kako je britansko kulturo oživilo karibsko priseljevanje, toda odrska podoba glavnega pevca je bila opomin, da so se resno ukvarjali z izzivanjem našega dojemanja, kdo smo bili v poznih sedemdesetih," je po smrti Halla tvitnil britanski glasbenik Billy Bragg.

Glasbeni kritiki The Specials uvrščajo v žanr two-tone, poimenovan po Dammersovi založbi 2 Tone Records. Značilnost žanra je združevanje novovalovske glasbe s pankom in jamajškim skajem.

"Noben inštrument mi ni bil prijeten, zato sem postal pevec"

Terry Hall se je skupini iz Coventryja pridružil leta 1977. "Sploh nismo vedeli, kdo bo kaj igral – premetavali smo inštrumente, dokler nismo našli tistega, ki nam ustreza. Nobeden mi ni bil prijeten, zato sem postal pevec," je septembra lani povedal v intervjuju za The Big Issue.

Konec 70. let je bilo obdobje prvega britanskega pankovskega vala. "Ko sem videl Pistols in The Clash, sem spoznal, da to niti ni tako težko. Zdelo se je, da ne znajo dobro igrati, zato je bilo treba ustanoviti skupino in jo nato dodelati," je Hall povedal o začetkih. The Specials so se uveljavili tudi s pomočjo The Clash, saj so na povabilo Joeja Strummerja nastopali kot njihova predskupina.

The Specials so po precej kratkem ustvarjanju in izidu dveh albumov razpadli leta 1981. Terry Hall, čigar največji glasbeni idol je bil David Bowie, je ustanovil skupini Fun Boy Three in pozneje Colourfield, preden se je po številnih kolaboracijah v 90. letih odločil za solo kariero.

Terry Hall in na Jamajki rojeni kitarist Lynval Golding. Foto: EPA
Terry Hall in na Jamajki rojeni kitarist Lynval Golding. Foto: EPA

Leta 2009 so se The Specials v spremenjeni zasedbi spet združili in leta 2019 izdali še zadnji album Encore, s katerim so se uvrstili na prvo mesto lestvice britanskih albumov.

Otroštvo zaznamovala spolna zloraba

Terry Hall je prihajal iz delavske družine iz industrijskega Coventryja. V otroštvu je bil obetaven nogometaš in dober učenec. Njegovo življenje je zaznamovalo spolno nasilje pri 12 letih. "Bil sem ugrabljen, odpeljan v Francijo in štiri dni spolno zlorabljen," je leta 2019 povedal za The Spectator.

Zaradi travmatične izkušnje je postal zasvojen z valiumom, ki so mu ga predpisali za zdravljenje, voljo do življenja pa je znova našel v glasbi. Duševne težave so ga sicer spremljale vse do smrti.

"The Specials so bili vedno za protest"

Zanimanje za politiko se je v Hallu prvič vzbudilo pri starosti 14 let, ko je na vratih nekega moškega kluba zagledal barvno črto. "Lahko si vstopil le, če si bil bel. To me je res pretreslo, tega nisem mogel razrešiti," je povedal o izkušnji, ki je zaznamovala politični aktivizem njegovega ustvarjanja.

The Specials so bili člani gibanja Rock Against Racism in so nastopili na številnih koncertih proti rasizmu in proti jedrskemu orožju, podpirali so tudi britanske proteste proti brezposelnosti leta 1978, navaja Guardian.

"The Specials so bili vedno za protest. Zdaj protestiramo bolj iz foteljev, a to še vedno počnemo. Še vedno vidimo krivice in takrat čutimo, da moramo to komentirati," je povedal v enem zadnjih intervjujev septembra lani.