Robbie Robertson (1943–2023). Foto: Reuters
Robbie Robertson (1943–2023). Foto: Reuters

Robbie Robertson je zaslovel kot kitarist oz. del spremljevalne zasedbe Boba Dylana v 60. letih, pozneje pa se je skupina podala na samostojno pot in postala ena najbolj spoštovanih rockzasedb v zgodnjih 70. letih. Njihov poslovilni koncert leta 1976 v San Franciscu je pozneje Martin Scorsese uporabil kot osnovo za svoj film Zadnji valček (1978).

Robertson se je rodil 5. julija 1943 v Torontu. Dom je zapustil že pri 16 letih in se odpravil v ZDA, da bi si ustvaril glasbeno kariero. Skupaj s Kanadčani Rickom Dankom, Garthom Hudsonom in Richardom Manuelom ter bobnarjem iz Arkansasa Levonom Helmom so osnovali zasedbo, ki je najprej spremljala Ronnieja Hawkinsa (in se imenovala The Hawks), pozneje pa so se pridružili Dylanu na njegovi turneji v letih 1965 in 1966 ter zasloveli.

Leta 1968 so izdali svoj prvi album Music from Big Pink, ki ga kritiki še danes uvrščajo med ene najvplivnejših v rockglasbi, drugi album, The Band, pa je bil še boljši, je pred dvema desetletjema ocenil ugledni kritik Greil Marcus. Po njegovi oceni in oceni številnih drugih glasbenih poznavalcev je The Band ključno vplival na glasbeno ustvarjanje Erica Claptona, Eltona Johna, zasedb The Grateful Dead in The Beatles ter številnih drugih, ki so omenjenim sledili.

Po uspehu prvih dveh albumov je zasedba izgubila fokus, začela so se pojavljati nesoglasja znotraj skupine, predvsem zaradi težav z zlorabo nedovoljenih substanc (v brezno mamil so padli Danko, Helm in Manuel), zato so se odločili, da se razidejo z velikim koncertom, k sodelovanju pa povabili največje glasbene zvezde tistega obdobja, na primer Boba Dylan, Erica Claptona, Joni Mitchell, Neila Younga, Van Morrisona, Muddyja Watersa in druge.

Robertson je ostal v glasbi, a bolj v ozadju. Med drugim je ustvarjal filmsko glasbo za Scorseseja in se poskusil tudi v igranju. Izdal je tudi nekaj samostojnih albumov.

Robertson je umrl na svojem domu v Los Angelesu, po dolgoletni bolezni, je v sredo sporočil njegov menedžer Jared Levine. Od članov zasedbe živi le še Hudson. Manuel je leta 1986 storil samomor v hotelski sobi na Floridi, Danko je umrl leta 1999, star 55 let, za Helma je bil leta 2012 usoden rak grla.