Jane Birkin in Serge Gainsbourg leta 1974. Foto: AP
Jane Birkin in Serge Gainsbourg leta 1974. Foto: AP

V hiši je sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP brezhibno ohranjeno vzdušje še iz časa Gainsbuorgovega življenja, kar pričajo tako pepelniki, v katerih še vedno ležijo cigaretni ogorki Gitanes, kot baročni kipi in številna pevčeva glasbila.

"To je moja hiša. Ne vem, kaj je: dnevna soba, glasbena soba, bordel, muzej ..." je dejal glasbenik aprila 1979, ko ga je obiskala televizijska ekipa.

Gainsbourg je v pariški hiši živel od leta 1969, sprva z v Veliki Britaniji rojeno igralko Jane Birkin, s katero je zapel pesem Je T'Aime, ki so jo zaradi za tisti čas spornega besedila v več državah prepovedali.

Njuna hčerka, zvezdnica filma Antikrist Charlotte Gainsbourg, uspešna igralka in pevka, je povedala, da je "zelo vesela in ganjena" ob napovedi odprtja hiše za javnost.

"Upam, da bomo javnosti ponudili edinstveno izkušnjo, ki bo morda omogočila drugačen način vrednotenja njegovega dela," je dejala pred kratkim. Sama je sicer več let zavirala projekt, nato pa ga je ustavila pandemija covida-19. "To je bilo vse, kar mi je ostalo od njega, zato sem to hranila kot zaklad," je leta 2021 povedala za AFP.

"Toda ko sem odšla v New York (...) se je vzpostavilo nekaj distance in razumela sem, da je to treba storiti – zaradi javnosti, pa tudi zaradi mojega duševnega zdravja. Moram to dopustiti. To mora biti dostopen kraj francoske dediščine," je še dodala.

Obenem bodo nasproti hiše, na drugi strani ceste, odprli muzej, v katerem bosta predstavljena pevčeva življenje in kariera, trgovina in piano-bar pa se bosta imenovala Le Gainsbarre, po enem od njegovih alter egov.