Britanska skupina, ki je delovala med letoma 1982 in 1987, je čez lužo zares zaslovela s precejšnjim zamikom - v iztekajočih se letih 20. stoletja. Foto:
Britanska skupina, ki je delovala med letoma 1982 in 1987, je čez lužo zares zaslovela s precejšnjim zamikom - v iztekajočih se letih 20. stoletja. Foto:
Steven Patrick Morrissey, pevec po mnenju mnogih najpomembnejše britanske skupine od začetka osemdesetih dalje. Foto: EPA

Za dokumentarec Inside The Smiths sta zaslužna člana skupine, bobnar Mike Joyce in basist Andy Rourke. Fanta bosta razkrila, kako sta sodelovala z vodilnima članoma, Morrisseyjem in Johnnyjem Marrom, natančneje pa bomo spoznali tudi zgodovino te rockovske skupine. Mike in Andy sta dejala: "Želela sva, da ljudje izvedo, kako je bilo v resnici od 1982 do 1987, ko smo bili na svetovni glasbeni sceni. To je do zdaj naša najbolj iskrena pripoved, v kateri sva povedala veliko več kot v vseh dozdajšnjih intervjujih."

Oglasili so se slavni prijatelji
Pri ustvarjanju dokumentarca je sodeloval tudi nekdanji član skupine Stephen Wright. V filmu bomo slišali komentarje Petra Hooka iz skupine New Order, Marka E. Smitha iz zasedbe The Fall in Petra Shelleyja iz Buzzcocksov. Svoje mnenje o sloviti manchesterski skupini so razkrili tudi nekateri mlajši glasbeniki, omenimo le Rickyja Wilsona iz Kaiser Chiefsov in Prestona iz zasedbe Ordinary Boys. Dokumentarca, ki bo na ogled od 16. julija, se je lotil producent in režiser Stephen Petricco.

The Smiths so med svojim delovanjem zasloveli predvsem z albumi The Queen Is Dead, Strangeways Here We Come in Hatful Of Hollow in s singli What Difference Does It Make?, How Soon Is Now, That Joke Isn't Funny Anymore, Heaven Knows I'm Miserable Now.