Kot je za STA povedal soorganizator festivala Črt Batagelj, je ob odhodu Metaldays iz Tolmina nastala luknja, z ekipo pa so želeli nadaljevati tradicijo lokacije, ki je po njihovem mnenju pomembna za lokalno in mednarodno metal sceno.

Festival Tolminator s produkcijsko pomočjo ekipe festivala Punk Rock Holiday organizirata Črt Batagelj in Matej Ahlin, ki sta s svojim kulturnim društvom Veseli dihurčki v 21 letih priredila več kot 1000 koncertov.

V preteklosti sta med drugim vodila program in produkcijo drugega odra na festivalu MetalDays, ki je lani med rekama Tolminko in Sočo potekal zadnjič in se bo letos odvil ob Velenjskem jezeru.

Stroški letošnjega festivala Tolminator, ki bo po oceni organizatorjev prelomen, znašajo pol milijona evrov. Kot je za STA ocenil Batagelj, so za nastopajoče skupine namenili le približno četrtino vseh sredstev. "Vse drug gre za produkcijo, najem zemljišč, prevoze in ogromno drugih stroškov, ki so v zadnjem času ob inflaciji seveda močno narasli," je pojasnil.

V sklopu festivala bodo izvedli tudi raziskavo. Kot je povedal Batagelj, so z agencijo Valicon namreč ugotovili, da nimajo aktualnih statističnih podatkov o obiskovalcih festivalov v Tolminu. S pomočjo vprašalnikov, ki jih bodo razposlali po festivalu, želijo dobiti vpogled v to, ali gostje obiščejo tudi druge lokacije v Sloveniji. Ob tem želijo med drugim razbrati njihovo porabo denarja v času obiska, demografske podatke in ogljični odtis. "S tem želimo dokazati, da so festivali pomembna točka za slovenski turizem," je poudaril.

Na Tolminatorju je letos sicer okvirno 70 odstotkov tujih obiskovalcev, ki po oceni organizatorjev svoje počitnice pogosto podaljšajo z izleti po drugih delih Slovenije.

Novo omejitev tolminske občine, ki dovoljuje največ 5000 obiskovalcev, organizatorji dojemajo kot prednost, saj je na tak način po njihovem mnenju festival butičen, prostor pa ni prenasičen. "Mislim, da lahko obiskovalcem omogočimo več kakovosti z manjšo kapaciteto festivala," je prepričan Batagelj.

Organizatorji so se sicer že ob začetku letošnje izvedbe spopadali s precej močnim neurjem, ki je na začetku tedna večkrat prizadelo Severno Primorsko. Za obiskovalce so zaradi nevarnosti in padanja dreves takrat odprli poseben objekt, v katerem so lahko med neurjem počakali, pod streho pa so preselili tudi določene koncerte.

V sklopu Tolminatorja danes poteka zadnje celodnevno festivalsko dogajanje s koncerti, festival pa se bo uradno končal v soboto opoldne.

Organizatorji so medtem že začeli predprodajo vstopnic za naslednji festival, ki bo konec julija prihodnje leto. Prav tako so napovedali nekaj skupin, ki bodo nastopile na festivalu prihodnje leto. Med njimi so Primordial, Suffocation, Harakiri for the Sky, Sinister, Necrot in Dark Insanity.