Joost Klein med četrtkovim nastopom s svojo nalezljivo skladbo Europapa. Foto: AP
Joost Klein med četrtkovim nastopom s svojo nalezljivo skladbo Europapa. Foto: AP

"Trenutno še preiskujemo incident, ki so nam ga prijavili in vključuje nizozemskega predstavnika. Do preklica ne bo nastopal. Drugih izjav ne bomo dali, če bo kaj novega, sporočimo," je popoldne zapisala Evropska radiodifuzna zveza (EBU), potem ko se Klein ni pojavil na kostumski vaji.

Uradno ni znano, o kakšnem incidentu je govor. Švedska televizija SVT je poročala, da se je zgodil "fizični obračun med Kleinom in izraelskim fotografom".

Kleina tako na petkovi vaji v dvorani Malmö Arena ni bilo, kar je povzročilo nekaj zmede med nastopajočimi, je pa takoj za njim na oder prišla izraelska predstavnica Eden Golan, ki nastopa neposredno za njim. Kot piše BBC, bi se lahko incident zgodil, ko sta delegaciji obeh držav v zaodrju čakali na nastop, saj je bil Nizozemec prisoten v dvorani ter tudi oblečen in pripravljen na nastop.

Na petkovi popoldanski vaji so predstavniki 26 držav nastopili v odrskih kostumih.

Klein je medtem tudi izbrisal vse zgodbe na Instagramu, povezane z Evrovizijo.

Ali bo nastopil v soboto? Foto: AP
Ali bo nastopil v soboto? Foto: AP

Žirije bodo ocenile njegov polfinalni nastop

Ob 21.00 pa se je začela še večerna vaja oziroma generalka, ki jo ocenjujejo tudi strokovne komisije vseh 37 držav udeleženk. Tudi na tej vaji Kleina ni bilo.

EBU je pred generalko izdal novo sporočilo, v njem so zapisali: "Preiskava, v katero je vpleten nizozemski izvajalec, še vedno poteka. Potekajo tudi pogovori med EBU-jem in nizozemsko televizijo AVROTROS. Dokler preiskava poteka, se je EBU odločil, da Joost Klein ne bo nastopil na drugi kostumski vaji, ki jo ocenjujejo tudi strokovne komisije vseh 37 sodelujočih držav. Namesto tega bodo žirije ocenile njegov nastop iz predizbora." Klein tako ni diskvalificiran, a ne sme nastopati.

Finale bo v soboto zvečer. Kakšna bo usoda Nizozemca takrat, še ni jasno.

Na družbenih omrežjih se je šušljalo, da bi lahko iz solidarnosti z Nizozemcem nastop odpovedala kakšna država, a se do zdaj to ni zgodilo.

Stran EBU-ja začasno nedosegljiva

Po poročanju medijev je bila stran Evropske radiodifuzne zveze (EBU) v petek zvečer nekaj časa nedosegljiva, saj se je uporabnikom prikazoval napis "dostop zavrnjen".

"Zakaj ne?"

Joost Klein, ki se je v finale uvrstil iz drugega polfinalnega večera s pesmijo Europapa, je proti organizatorjem v četrtek uperil več "bodic".

Ko so na novinarski konferenci izraelsko predstavnico vprašali, ali je pomislila, da bi lahko njena prisotnost predstavljala tveganje za druge nastopajoče, je moderator dodal, da ji na to vprašanje ni treba odgovoriti. Klein je nato na glas vprašal: "Zakaj ne?" Predtem pa so Kleina vprašali, ali bi lahko njegova pesem pripomogla k uresničevanju evrovizijskega slogana, ki je "Združeni v glasbi", pa je plavolasec odgovoril: "Mislim, da je to dobro vprašanje za EBU."

Sorodna novica RAI se opravičuje za razkrite rezultate s premočno zmago Izraela

Sodelovanje Izraela na Evroviziji je letos že ves čas kontroverzno vprašanje, saj se številni ne strinjajo z odločitvijo EBU-ja, da so tej državi kljub krvavi invaziji v Gazi in humanitarni krizi v tej enklavi dovolil sodelovati. V Malmöju so v četrtek potekali tako propalestinski kot proizraelski protesti, varnost v mestu pa je močno poostrena.

Nizozemec bo nastopil neposredno za Izraelko

Organizatorji so dopoldne objavili tudi uradni vrsti red nastopov v sobotnem finalu. Večer bo odprla Švedska, zaokrožila pa Avstrija. Nizozemska naj bi nastopila peta, Izrael, ki ga stavnice uvrščajo kar na drugo mesto, pa tik za njo. Glavni favorit za zmago, Hrvat Baby Lasagna, bo nastopil 23., dve pesmi pred konkurentom iz Švice. Med njima bo čim več glasov strokovnih komisij in evrovizijskih gledalcev s pesmijo Veronika skušala pridobiti Raiven.