Capaldi je mikrofon na koncu prepustil občinstvu. Foto: Reuters
Capaldi je mikrofon na koncu prepustil občinstvu. Foto: Reuters

26-letni škotski glasbenik je pred tedni odpovedal več koncertov s pojasnilom, da se želi najbolje, kot je mogoče, pripraviti na nastop na festivalu Glastonbury. Potem ko se je v preteklosti boril z anksioznostjo in odkrito spregovoril o svojem duševnem zdravju (lani so mu diagnosticirali Tourettov sindrom), je imel v zadnjem obdobju težave z glasom, kar je sam pripisal naporni, več mesecev trajajoči turneji in drugim obveznostim.

Kot poroča BBC, je svoj glastonburyjski nastop Capaldi začel dobro, a mu je glas vse bolj pešal, dokler ni proti koncu skoraj povsem obmolknil in petje prepustil občinstvu. To mu težav ni zamerilo, še več: peli so namesto njega in mu, ko se je začel opravičevati, glasno ploskali in izražali podporo.

"Glastonbury, res mi je žal. Sam sebi grem na živce," je priznal občinstvu, na koncu nastopa pa namignil, da se bo za nekaj časa odpovedal nastopanju: "Mislim, da si bom vzel malo daljši premor v prihodnjih nekaj tednih. Najbrž me kar nekaj časa ne boste videli, morda celo do konca leta ne."

"A ko se vendarle vrnem, ko vas spet vidim, upam, da boste tudi vi pripravljeni gledati mene," je še dejal, nato pa skoraj nemo opazoval, kako je občinstvo pelo njegovo uspešnico Someone You Loved. "Resnično sem sanjal o tem," je priznal tik pred odhodom. In dodal: "Tudi če ne bom nikoli več stal tukaj, je bilo tole dovolj. Hvala vam."

Capaldi med nastopom na Glastonburyju. Foto: Reuters
Capaldi med nastopom na Glastonburyju. Foto: Reuters

Capaldi je sicer v zadnjem obdobju odkrito spregovoril o svojem duševnem zdravju. Kot je pojasnil, je imel že v preteklosti pogoste in hude napade panike, lani so mu diagnosticirali Tourettov sindrom, ki se kaže tudi v govoru. Razložil je, da so napadi zaradi sindroma pogostejši, ko je pod stresom ali ga obhajajo močna čustva.

Podobno kot na Glastonburyju se mu je sicer zgodilo tudi na nastopu februarja in tudi takrat mu je na pomoč priskočila množica obiskovalcev in pela namesto njega.