Jure Pukl, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Jure Pukl, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Jure Pukl velja za enega najplodovitejših skladateljev in saksofonistov slovenske džezovske scene. Glasbeno znanje je pridobival v tujini, najprej na Dunaju, nato v Haagu, po prejemu štipendije se je izobraževal na sloviti akademiji Berklee College of Music v Bostonu, magistrski študij pa je končal v Gradcu. Leta 2015 je prejel nagrado Prešernovega sklada, poleg tega je prejemnik številnih tujih glasbenih nagrad.

Kreativna Jazz Klinika

26. junija–1. julija 2023
Mentorji na letošnji Jazz Kliniki so: ALEX SIPIAGIN, JONATHAN KREISBERG, NELSON VERAS, MIKE MORENO, MARKO ČEPAK MAKI, MILES GRIFFITH, DANNY GRISSETT, JOE SANDERS, GREGORY HUTCHINSON, MIHA KOREN in JURE PUKL.

Zvečer bodo na sporedu koncerti mentorjev.

Po več kot desetih letih življenja v New Yorku se je Jure Pukl leta 2020 vrnil v rodno Velenje, kjer med drugim ustvarja Kreativno Jazz Kliniko. Gre za džezovsko delavnico z mednarodnimi mentorji in pestrim spremljevalnim koncertnim programom, ki jo je konec devetdesetih let prejšnjega stoletja prvič izvedel legendarni vibrafonist Boško Petrović. Jure Pukl jo je obudil leta 2015.

Projekt Broken Circles, ki ga je skupaj z bobnarjem Žigo Smrdelom, kontrabasistom Joštom Lampretom in kitaristom Janijem Modrom predstavil v Prvi vrsti, je Puklov enajsti album. Album, za katerega je navdih črpal v političnih pretresih zadnjih nekaj let v Združenih državah Amerike, je premierno predstavil leta 2020 na newyorškem festivalu Winter Jazz.

V Prvi vrsti smo slišali Good Year Bad Year, Separation, Gloomy Sunday in Good Karma.

Jure Pukl "Broken Circles"
Jure Pukl "Broken Circles"