Lani je slavila Loreen. Foto: AP
Lani je slavila Loreen. Foto: AP

V Malmöju zaradi Evrovizije pričakujejo okoli 100.000 obiskovalcev iz 80 držav. Priprave organizatorjev, da bo največji glasbeni dogodek na svetu, ki bo od 5. do 11. maja, minil brez težav, so v polnem teku. "Imamo spopade med Izraelom in Hamasom, vojno v Ukrajini, ki vpliva tudi na Švedsko, večja je nevarnost hibridnega vojskovanja, prihaja do kibernetskih napadov. Živimo v težkih časih," je povedal vodja varnosti mesta Malmö Ulf Nilsson.

Sorodna novica Znan je vrstni red nastopov na Evroviziji. Raiven na oder deveta v prvem polfinalu.

V večkulturnem mestu s 360.000 prebivalci, kjer njegovi meščani prihajajo kar iz 186 držav, policija zagotavlja, da bo kos nalogi, čeprav obstaja veliko varnostnega tveganja. "Nič neobičajnega ni, če spopadi po vsem svetu vplivajo na naše delo in vsakdanje življenje prebivalcev Malmöja," je povedal tiskovni predstavnik policije Niels Norling.

Velik delež palestinske skupnosti na Švedskem, kjer so tudi protesti muslimanov zaradi tamkajšnjih sežigov Korana, živi prav v tem mestu, zato vojna med Izraelom in Hamasom vpliva tudi na priprave na Evrovizijo. "Nekaj mesecev pred samim dogodkom smo že prejeli zahteve za organizacijo demonstracij tako v podporo sodelovanju Izraela na Evroviziji kot proti temu," je pojasnil Norling. V policiji sicer niso želeli povedati, ali bodo zaradi Evrovizije vpoklicali dodatne policiste.

Že leta 2013 so bili v mestu protesti proti sodelovanju Izraela

Švedska javna radiotelevizija SVT, ki tekmovanje organizira skupaj z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU), prav tako sporoča, da je pripravljena. "Preigravamo najrazličnejše scenarije. V celoti smo pripravljeni na to, da bodo demonstracije zunaj arene, zato se nanje pripravljamo, kot seveda tudi na morebitne proteste znotraj arene," je povedala izvršna producentka Ebba Adielsson.

Sorodna novica Izraelska pesem le predstavljena: Eden Golan ne poje o oktobrskem dežju, ampak o orkanu

"To je Švedska in smo v Malmöju. Želimo pokazati, da lahko imate različna mnenja, a jih izražate miroljubno," je dejala predstavnica mestnega sveta Karin Karlsson, ki je morebitni protesti tako ne skrbijo preveč. Malmö je Evrovizijo gostil že leta 2013, tudi takrat so v mestu bili protesti proti sodelovanju Izraela na tem glasbenem tekmovanju.

Za letošnje tekmovanje je na Švedskem že zaokrožila peticija z naslovom Brez Evrovizije v Malmöju, če bo sodeloval Izrael. Doslej so zbrali več kot 800 podpisov. Mesti svet naj bi o tem razpravljal aprila. A bo to predvsem simbolično dejanje, saj je EBU že dal zeleno luč za sodelovanje Izraela in tako zavrnil pozive iz številnih evropskih držav, naj zaradi vojne v Gazi iz tekmovanja izključi Izrael.

Izrael bo po zmagi na domačem tekmovanju letos zastopala 20-letna Eden Golan. Na zahtevo EBU-ja je Izrael moral spremeniti prvotno besedilo pesmi, saj so menili, da je preveč politično.