Direktor Volkswagna Herbert Diess je potrdil, da sta Porsche in Audi začela razvijati motorje za dirkalnike formule 1. Foto: Reuters
Direktor Volkswagna Herbert Diess je potrdil, da sta Porsche in Audi začela razvijati motorje za dirkalnike formule 1. Foto: Reuters

Hčerinski podjetji koncerna Volkswagen Porsche in Audi nadaljujeta svoje načrte za vstop v formulo 1.

"Obe podjetji sta začeli razvijati motorje," je na medijskem dogodku povedal direktor Volkswagna Herbert Diess. Ozadje nedavne odobritve projektov nadzornega sveta VW je možnost povečanja prihodkov. "Dobili smo obljubo, da bomo v Wolfsburg več denarja dobili s formulo 1 kot brez formule 1," je dejal Diess.

Pravila v F1 ugodna za avtomobilsko industrijo

Porsche in Audi si prizadevata, da bi do leta 2026 vstopila v vrhunski razred motošporta. Enako si prizadevajo v formuli 1, kjer temu prilagajajo pravila. Od leta 2026 naj bi motor z notranjim zgorevanjem prispeval le 50 odstotkov moči, preostalo pa električni motor. To se ujema s prihodnostjo avtomobilske industrije.

Šef VW je jasno povedal, da matična družba ne bo sodelovala pri projektih formule 1 svojih hčerinskih družb. Pri Porscheju so načrti "precej konkretni". Kot vodilna športna znamka v skupini se mora Porsche vključiti v motošport. "Ko se Porsche ukvarja z motošportom, je najučinkovitejša stvar formula 1," je dejal Diess. Porsche je povezan s pridružitvijo ekipi Red Bull svetovnega prvaka Maxa Verstappna.

Za Audi obstaja več možnosti. Namesto prvotno dogovora z McLarnom se zdaj kot mogoča partnerja omenjata Aston Martin in Sauber.