Bansko se je hotel še dodatno razširiti v narodni park. Foto: Reuters
Bansko se je hotel še dodatno razširiti v narodni park. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je razsodilo, da se mora narodni park Pirin, ki je na seznamu svetovne dediščine ter dom medvedom in volkovom, zaščititi pred pozidavo.

Z razsodbo so tako razveljavili kontroverzno odločitev vlade, ki bi polovico parka odprla pozidavi in gozdarjenju, s tem pa bi bilo ogroženih na stotine in stotine hektarov borovih gozdov in gorskih pobočij.

Projekt bi morala biti širitev smučarskega letovišča Bansko, ki je že tako največji v Bolgariji. Bansko, kjer potekajo tudi tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju, si je želel s širitvijo kar krepko podaljšati smučarske proge in sedežnice v parku.

Koalicija "Za naravo"

V letovišču že nekaj časa potekajo tudi tekme za svetovni pokal. Foto: Reuters
V letovišču že nekaj časa potekajo tudi tekme za svetovni pokal. Foto: Reuters

A projekt je naletel na ostro opozicijo lokalnih in mednarodnih skupin, ki so se povezale v koalicijo "Za naravo", da bi protestirale proti vladnim načrtom.

"Ta razsodba sodišča potrjuje, kar Svetovni sklad za naravo (WWF) in druge okoljevarstvene skupine že vseskozi trdijo da so načrti, da se odpre Pirin za gradnjo smučarske infrastrukture, in intenzivno pogozdovanje, nezakoniti," je povedala Katerina Rakovska iz bolgarske izpostave WWF-ja.

Kljub kritikam okoljevarstvenikov pa je lokalno prebivalstvo v Banskem v veliki meri predlagano širitev podpiralo, saj je to zimsko letovišče največji delodajalec v regiji, poroča Independent.

UNESCO je Pirin že leta 1983 vpisal na svoj seznam svetovne dediščine, a se je leta 2010 organizacija odločila, da iz seznama izključi območja, ki so jih preuredili v smučarska letovišča in zaradi tega posekali velike površine starodavnega gozda. Lani je WWF v svojem poročilu potrdil, da je bila regiji s širitvijo Banskega storjena "nepopravljiva" škoda.