"Če želi država resno doseči učinkovite reforme, mora ženskam dovoliti, da se na volišča pripeljejo z avtomobilom," meni raziskovalec Adam Coogle. Foto: EPA
Savdska Arabija
Večina prebivalk v Savdski Arabiji nima osebnega dokumenta. Za njegovo izdelavo potrebujejo soglasje moža ali moškega sorodnika. Foto: EPA

Zakon, ki ga je pred štirimi leti napovedal januarja umrli kralj Abdulah, je začel veljati v soboto, 22. avgusta. Predstojnica ženskega volilnega odbora v okrožju Al Darb Šaha Muhamad Asiri je dejala, da se je v omenjenem volilnem območju registriralo le pet žensk, kar bi lahko bila posledica logističnih težav in pomanjkanja ozaveščenosti, poroča Vice News, ki se sklicuje na savdski časopis v angleškem jeziku Saudi Gazette.

Med logističnimi težavami je dejstvo, da je treba pri vpisu v registrski imenik predložiti fotografijo in potrdilo o državljanstvu, česar večina prebivalk Savdske Arabije nima. Tehnično sicer lahko imajo osebni dokument, a za to potrebujejo soglasje moškega. Dokumenti, ki so povezani z nepremičninami ali gospodinjstvom, so večinoma pisani na ime moškega. Ženske nimajo vozniškega dovoljenja, saj ne smejo voziti avtomobilov.

Vse to so ovire, ki ženskam omejujejo svobodo, kot jo poznajo ženske v zahodnem svetu. Prebivalke Savdske Arabije morajo prav tako spoštovati poseben kodeks oblačenja, ki jim zapoveduje popolno pokritost telesa (nošenje burke ali nikaba), hišo lahko zapustijo le v spremstvu moškega (mahram), prav tako pa ne morejo dobiti potnega lista ali službe brez dovoljenja moža ali moškega sorodnika.

Na volitvah naj bi kandidiralo najmanj 80 žensk
Aktivistka Favzija Al Hani, ki pomaga pri promociji volilne registracije žensk v Savdski Arabiji s pomočjo kampanje na Facebooku, imenovane 'Baladi' (moja država), je za Arab news povedla, da naj bi na prihajajočih decembrskih volitvah kandidiralo najmanj 80 žensk. V gibanju Baladi sicer sodelujejo aktivistke iz Jordanije in Libanona, ki kandidatkam pomagajo pri pripravah na volitve. "Udeležba v volilnem boju od žensk zahteva pogum, saj bodo izpostavljene javnosti, prav tako pa lahko v primeru neuspeha izgubijo vložena sredstva," opozarja Al Hanijeva.

Na simbolični ravni pomembna poteza
Raziskovalec na centru za človekove pravice v Savdski Arabiji Adam Coogle ob tem opozarja, da volitve v tej konservativni državi nimajo velikega pomena. Absolutno oblast v državi ima namreč kralj, voditelji manjših lokalnih administracij, ki jih bodo volili decembra, pa imajo zanemarljivo vlogo in vpliv v državi, piše Vice News.

"Poteza, da so ženskam odobrili volilno pravico, je na simbolični ravni izredno pomembna," meni Coogle, ki ne verjame, da bo nova zakonodaja koreniteje spremenila položaj žensk v Savdski Arabiji. "Vse to je bumerang učinek sistema moškega skrbništva nad ženskami. Vse dokler ženske v Savdski Arbiji ne bodo imele nadzora nad svojim gibanjem, je možnost, da lahko sodelujejo na volitvah, le prazna gesta. Če želi država resno doseči učinkovite reforme, mora ženskam dovoliti, da se na volišča pripeljejo z avtomobilom," je pripomnil Coogle.

Po vsej državi je 1.263 volišč, na 424 lahko volijo ženske. Vpis v registrski imenik bo potekal do 14. septembra, prijava za kandidiranje pa traja tri dni dlje.