Norveška ministrica za zunanje zadeve Ine Marie Eriksen Soreide in visoka predstavnica EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini med novinarsko konferenco v Bruslju. Foto: EPA
Norveška ministrica za zunanje zadeve Ine Marie Eriksen Soreide in visoka predstavnica EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini med novinarsko konferenco v Bruslju. Foto: EPA
Ismail Hanija
ZDA so političnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo uvrstile na seznam teroristov. Potem ko je decembra lani ameriški predsednik Donald Trump priznal Jeruzalem za prestolnico Izraela, bo to le še okrepilo napetosti med delom Palestincev in ZDA. Foto: EPA

Dodatno pomoč je Bruselj napovedal pred začetkom izrednega zasedanja ad hoc odbora za zveze za pomoč Palestincem. Zasedanje so sklicali zaradi enostranske odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, da Jeruzalem prizna kot prestolnico Izraela in zmanjša prispevek za UNRWA.

V odboru, ki šteje 15 članov in mu predseduje Norveška, so poleg mednarodnih posojilodajalcev - Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke - zastopani tudi Izraelci in Palestinci. EU in ZDA sta pokroviteljici odbora. V njem so še predstavniki Združenih narodov, Kanade, Egipta, Japonske, Jordanije, Rusije, Savdske Arabije in Tunizije.

42,5 milijona evrov za državne in gospodarske strukture
Po napovedih visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Federice Mogherini bo EU 42,5 milijona evrov namenila za izgradnjo državnih in gospodarskih struktur na palestinskih ozemljih in v Vzhodnem Jeruzalemu.

ZDA so ta mesec napovedale, da bodo UNRWA odtegnile 65 milijonov evrov. Izraelski dnevnik Haaretz je v sredo poročal, da namerava Izrael za zmanjšanje humanitarne krize na območju Gaze nameniti milijardo ameriških dolarjev.

Norveška zunanja ministrica Marie Eriksen Soreide je pred začetkom zasedanja dejala, da so razmere v regiji zelo težke, zato so sklicali sestanek vseh deležnikov z namenom, da bi ponovno obudili bližnjevzhodni mirovni proces. Cilj srečanja je izgradnja zaupanja.

Mogherinijeva za rešitev dveh držav
Mogherinijeva je tudi poudarila, da rešitev dveh držav z Jeruzalemom kot prestolnico obeh nima alternative. Sporočila je tudi, da je na srečanje z zunanjimi ministri držav članic EU-ja v Bruselj povabila predstavnike šestih arabskih držav. Predvidoma naj bi srečanje pripravili februarja. Po njenih besedah so sicer ZDA ključne za uspeh mirovnega procesa. Hkrati je na ZDA naslovila poziv, da naj "razumejo, da je enostransko težko doseči kar koli".

Ameriška administracija je pred kratkim napovedala, da bo predstavila lasten načrt za razrešitev bližnjevzhodnega konflikta, vendar za zdaj ni razkrila nobenih podrobnosti. O nedavnih Trumpovih odločitvah glede Bližnjega vzhoda bodo v četrtek v egiptovski prestolnici Kairo govorili tudi zunanji ministri arabskih držav.

ZDA Ismaila Hanijo uvrstile na seznam teroristov
Medtem pa je ameriško zunanje ministrstvo političnega vodjo Hamasa Ismaila Hanijo uvrstilo na seznam teroristov. Hanija si je glede na sporočilo State Departmenta uvrstitev na seznam zaslužil zaradi svojega zagovarjanja oboroženega boja, tudi proti civilistom. Uvrstitev na seznam pomeni, da ameriška podjetja in posamezniki z njim ne smejo poslovati, prav tako se mu zamrzne premoženje v ZDA, če ga seveda ima. Politično krilo Hamasa je sicer na terorističnem seznamu ZDA že od leta 1997, od leta 2001 pa še na seznamu svetovnih terorističnih organizacij State Departmenta. Hamas že več kot desetletje nadzoruje območje Gaze in se je v tem času zapletel v tri vojne z Izraelom. Američani trdijo, da je bil Hanija, ki je prišel na čelo Hamasa maja lani, vpleten v teroristične napade na izraelske državljane. Američani Hamas krivijo za smrt 17 ameriških državljanov. Iz Hamasa so medtem že sporočili, da odločitev ZDA ne bo zmanjšala njihovega upora proti izraelski okupaciji. Potezo so označili kot "zgrešen poskus pritiska" in kot dokaz pristranskosti Američanov, ki so očitno na strani Izraela.