Rusi se z mešanimi občutki poslavljajo od svojega prvega izvoljenega voditelja. Foto: EPA
Rusi se z mešanimi občutki poslavljajo od svojega prvega izvoljenega voditelja. Foto: EPA

Imel je eno osebno slabost, ki je razumljiva in za ruske razmere opravičljiva.

Časopis Moskovski komsomolets o ljubezni do alkohola
Boris Jelcin
Rusi se lahko od svojega prvega demokratično izvoljenega predsednika poslovijo v katedrali Kristusa Odrešenika v Moskvi. Foto: EPA
Boris Jelcin
Jelcin ostaja v spominu po številnih nenavadnih pripetljajih in izjavah v javnosti. Foto: EPA

Od nekdanjega ruskega predsednika se bo tako lahko pred sredinim pogrebom na moskovskem pokopališču Novodevičje, kjer sta med drugim pokopana nekdanji sovjetski voditelj Nikita Hruščov in skladatelj Dmitri Šostakovič, poslovila tudi javnost.

V cerkvi, ki jo je po uničenju komunistov dal obnoviti prav Jelcin, bo potekala tudi pogrebna maša. Kateri gosti iz tujine se bodo udeležili pogreba, za zdaj še ni znano. Sreda je v Rusiji razglašena za dan žalovanja, predsednik Vladimir Putin pa je na četrtek prestavil tudi svoj redni letni nagovor državljanom.

Zadnjih 80 let so bili skoraj vsi voditelji Sovjetske zveze pokopani na Rdečem trgu, Jelcinov pogreb pa bo tako prekinil tradicijo. Njegovo truplo bodo k zadnjemu počitku položili znotraj samostana, ki leži na pokopališču na bregu reke Moskve.

Slovenski vrh izrazil sožalje
Sožalje ob smrti Jelcina je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu izrekel tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek. Svojima ruskima kolegoma sta pisma sožalja poslala slovenski premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel. V Moskvi medtem že potekajo priprave na sredin pogreb. Iz ruske pravoslavne cerkve so sporočili, da se bo liturgija začela ob 6. uri zjutraj po srednjeevropskem času, glavna pogrebna slovesnost pa bo ob 10. uri.

Slovenijo bo na pogrebu zastopal Simoniti
Med najvidnejšimi tujimi osebnostmi, ki se bodo udeležile pogreba, bodo nekdanja ameriška predsednika George H. Bush in Bill Clinton, nemški predsednik Horst Köhler ter voditelji nekdanjih sovjetskih republik. Svojo udeležbo sta potrdila ukrajinski premier Viktor Janukovič in kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev. Slovenijo bo na pogrebu zastopal minister za kulturo Vasko Simoniti.

Zanimivi trenutki iz Jelcinovega življenja.
Bolj svoboden od Putina?
Predsednik države Vladimir Putin je v nagovoru državljanom svojemu predhodniku pripisal zasluge za ponovno rojstvo svobodne Rusije. Zapustil je državo, v kateri moč resnično pripada ljudem, je še dejal Putin.

Čeprav so Jelcina kritizirali zaradi slabih gospodarskih reform, zaradi katerih se je veliko ljudem precej otežil splošni položaj, pa mu mediji priznavajo večji posluh za njihovo svobodo kot nasledniku Putinu.

Časopis Moskovski komsomolets glede Jelcinove ljubezni do alkohola piše: "Imel je eno osebno slabost, ki je razumljiva in za ruske razmere opravičljiva. To to ni bila slabost, ki je uničila njegovo avtoriteto, temveč je bila to vojna v Čečeniji in privatizacija."

Je bila usodna Jordanija?
Prvi ruski predsednik naj bi po nepotrjenih informacijah na nedavnem potovanju v Jordanijo zbolel za virozo. V moskovsko bolnišnico je bil sprejet pred dvanajstimi dnevi. Bolezen je bila na koncu za njegovo že od prej precej slabotno telo usodna, še piše gazeta.ru.

Imel je eno osebno slabost, ki je razumljiva in za ruske razmere opravičljiva.

Časopis Moskovski komsomolets o ljubezni do alkohola