Breivik je priznal, da je ubil 77 ljudi, a zanika kriminalno odgovornost. Foto: EPA
Breivik je priznal, da je ubil 77 ljudi, a zanika kriminalno odgovornost. Foto: EPA

Breivik, ki je lani v bombnem napadu v Oslu in strelskem pohodu na otoku Utoya ubil 77 ljudi, je v nadaljevanju sojenja komentiral poročilo, objavljeno novembra lani, v katerem sta psihiatra ocenila, da ima 33-letnik paranoidno shizofrenijo.

"To so zlobne izmišljotine," je dejal Breivik, a pozneje dodal, da zapisi v poročilu "morda niso zlobni, so pa v vsakem primeru napačni".

Ko ga je tožilec Svein Holden vprašal, zakaj je takega mnenja, mu je Breivik odgovoril: "Dobro se spomnim pogovorov, ker so bili pogovori, ki sem jih imel s strokovnjaki, enaki kot tisti, ki sem jih imel s policijo."

Psihiatra, ki sta po nalogu sodišča v Oslu pripravila prvo oceno duševnega zdravja norveškega desničarskega skrajneža, sta zaključila, da je neprišteven, kar pomeni, da bi ga lahko zaprli v psihiatrično bolnišnico namesto v zapor.

Breivik si želi, da ga sodišče spozna za prištevnega in odgovornega za njegova dejanja, saj bi to po njegovem mnenju pomenilo, da javnost njegovo protiislamsko ideologijo jemlje resno in da njegov pokol ni bilo pobesnelo dejanje norca. Pred tem je že izjavil, da bi bilo zanj prestajanje kazni v psihiatrični bolnišnici "hujše od smrti".

Med Norvežani je veliko razburjenja povzročila prva psihiatrična ocena. Javnost je osupnila možnost, da moški, ki je leta metodično načrtoval napade in jih nato zelo natančno izvršil, ne bi bil spoznan za odgovornega za svoja dejanja.

Sodišče je nato odredilo pripravo drugega psihiatričnega mnenja, v katerem sta druga dva psihiatra ugotovila, da je Breivik prišteven. O njegovi prištevnosti bo dokončno odločil sodni senat, ko bo Breiviku junija izrekel sodbo.