Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vztrajno poziva Zahod po dodatni pomoči za Ukrajino. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vztrajno poziva Zahod po dodatni pomoči za Ukrajino. Foto: Reuters

Republikanci v senatu so v sredo premagali dvostransko pobudo za krepitev obmejnega varovanja, glede katerega so se pogajali več mesecev, a pravijo, da bi še vedno lahko potrdili pomoč za Ukrajino in Izrael, kar je pogojeno z dogovorom.

"Dragi ameriški republikanski senatorji. Ronald Reagan, ki je pomagal na milijone Poljakom, da smo dobili nazaj svojo svobodo in neodvisnost, se mora danes obračati v grobu," je zapisal Tusk na omrežju X. "Sram naj vas bo."

Poljska je bila ena najbolj gorečih zaveznic Ukrajine po napadu Rusije leta 2022.

Reagan, republikanec, je bil 40. predsednik ZDA in je bil v Beli hiši med letoma 1981 in 1989. Znan je bil po jekleni drži do Sovjetske zveze, ki jo je označil za "zlobni imperij".

Ameriški republikanci so več mesecev vztrajali, da se kakršna koli dodatna pomoč Ukrajini in Izraelu pogoji s strožjim varovanjem na mehiško-ameriški meji, prek katere v ZDA prihaja rekordno število prebežnikov.

Donald Tusk. Foto: Reuters
Donald Tusk. Foto: Reuters

Donald Trump, vodilni kandidat za republikansko predsedniško nominacijo, je dejal, da bo pozval evropske zaveznice, naj povrnejo ZDA stroške za 200 milijard dolarjev streliva, ki ga je Washington poslal Ukrajini. To je sprožilo strah, da bi ameriško financiranje vojne v Ukrajini pod Trumpovo administracijo povsem usahnilo.

Tudi Scholz svari pred zmanjšanjem podpore Ukrajini

Pred zmanjšanjem podpore Ukrajini pa je posvaril tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki se bo v Washingtonu sešel z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

"Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da Rusiji preprečimo zmago. Če tega ne bomo naredili, se lahko kmalu zbudimo v še bolj nestabilnem in nepredvidljivem svetu, kot je bil v času hladne vojne," je v kolumni za ameriški časopis Wall Street Journal zapisal Scholz.

Prepričan je, da zmaga Rusije ne bi pomenila le konca Ukrajine kot svobodne, demokratične in neodvisne države, ampak bi tudi drastično spremenila podobo Evrope. "To bi bil velik udarec liberalnemu svetovnemu redu. Brutalni poskus Rusije, da s silo ukrade ozemlje, pa bi služil kot zgled drugim avtoritarnim voditeljem po svetu," je dodal.

Pohvalil je ukrajinske vojake, ki po njegovem mnenju delajo vse, da bi ubranili državo pred rusko agresijo, a je pri tem poudaril, da potrebujejo dodatno podporo svojih zaveznikov. "Kljub naši pomoči bi se Ukrajina lahko kmalu soočila z resnim pomanjkanjem orožja in streliva," je opozoril.

"Dolgoročne posledice in stroški, če ne bi uspeli ustaviti agresije ruskega predsednika Vladimirja Putina, bi presegli vse naložbe, ki jih izvajamo zdaj," je poudaril. Vsa obljubljena pomoč Ukrajini tako v Evropi kot v ZDA še vedno ni dovolj, je ocenil in dodal, da moramo skupaj za Ukrajino narediti več.

Scholz se bo v petek sešel z Bidnom, s katerim bosta razpravljala tudi o pogajanjih v ameriškem kongresu glede pomoči Ukrajini.