Liviu Dragnea namerava znova zasesti mesto predsednika vlade. Foto: EPA
Liviu Dragnea namerava znova zasesti mesto predsednika vlade. Foto: EPA

Prvi izidi potrjujejo napovedi vzporednih volitev, ki so jih objavili v nedeljo zvečer po zaprtju volišč. PSD-ju sledita dve desnosredinski vladni stranki Nacionalna liberalna stranka (PNL), ki je prejela 20,2 odstotka glasov, in okoljsko-liberalna Rešimo Romunijo (USR), ki je prejela 9,3 odstotka glasov.

Ciolos pričakoval večjo podporo vladi
Tako kot so pred volitvami napovedovale javnomnenjske raziskave, strankama ni uspelo izkoristiti nezadovoljstva javnosti zaradi korupcije in sta prejeli manj glasov, kot sta napovedovali. V zadnjih mesecih je sicer v državi prišlo do številnih sodnih postopkov in tudi obsodb več politikov in funkcionarjev zaradi korupcije. Predsednik vlade Dacian Ciolos je zato pričakoval, da bodo volivci zaradi tega boja vlado podprli, da ostane na položaju.

V parlament so se prebile še tri stranke - UDMR, ki predstavlja interese 1,2 milijona Romunov madžarskega rodu, liberalna ALDE, ki je tradicionalno zaveznica socialdemokratov, ter stranka PMP nekdanjega predsednika države Traiana Basescuja.

Dragnea namerava znova postati premier
Socialdemokrati, ki se na oblast vračajo leto dni po tem, ko so morali odstopiti po dramatičnem požaru v nočnem klubu v Bukarešti, ki je zahteval 64 življenj, so že sporočili, da bodo vlado oblikovali s stranko ALDE. Predsednik PSD-ja Liviu Dragnea pa je dal v nedeljo vedeti, da namerava znova sesti na premierski stolček, čeprav je bil zaradi volilne prevare obsojen na dve leti pogojne zaporne kazni, zaradi česar po zakonu ne more zasesti položaja predsednika vlade.

V ozračju brezbrižnosti in nezaupanja v politike je bila volilna udeležba samo 40-odstotna. Romunija je od leta 2007 članica Evropske unije, za Bolgarijo pa je druga najrevnejša članica povezave. Zaradi nezadovoljstva z nizkimi plačami in slabo infrastrukturo je v minulih letih državo zapustilo okoli tri milijone prebivalcev.