V Pakistanu so v znamenje protesta znova zagorele ameriške in Natove zastave. Foto: EPA
V Pakistanu so v znamenje protesta znova zagorele ameriške in Natove zastave. Foto: EPA
ZDA slavijo uboj drugega moža Al Kaide

V ameriškem napadu v noči z nedelje na ponedeljek je bilo ubitih 15 skrajnežev, med njimi tudi Abu Jahja Al Libi. Predstavniki ameriške administracije so potrdili, da je bil tarča tretjega napada z brezpilotnim letalom v zadnjih treh dneh prav Al Libi.

ZDA so že potrdile smrt Al Libija, ki je bil po njihovih besedah med najbolj izkušenimi in spretnimi pripadniki Al Kaide. Po besedah Američanov je igral ključno vlogo pri načrtovanju operacij proti Zahodu.

Al Libi je libijski državljan in naj bi bil star okoli 40 let. V osrednji veji teroristične mreže naj bi opravljal naloge "glavnega menedžerja" in je bil tako zadolžen za nadzor nad dnevnimi operacijami teroristov v Pakistanu, vzdrževal pa naj bi tudi stike z drugimi vejami Al Kaide po svetu.

O njegovi smrti so poročali že decembra leta 2009 v napadu brezpilotnega letala v Južnem Vaziristanu, a se je nato izkazalo, da gre za neresnične podatke.

"Kršitev suverenosti Pakistana"
Zaradi nizov napadov z ameriškimi brezpilotnimi letali je pakistansko zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo visokega ameriškega diplomata, da bi mu izročilo protestno noto. V zadnjih dveh tednih je bilo na pakistanskem ozemlju izvedenih osem napadov z brezpilotnimi letali.

V protestni noti je zapisano, da so napadi z brezpilotnimi letali nezakoniti, v nasprotju z mednarodnim pravom in pomenijo kršitev pakistanske suverenosti.

Pakistan je pri Američanih že večkrat protestiral zaradi njihovih napadov, ki še dodatno spodbujajo že tako močno protiameriško razpoloženje v pakistanski javnosti.

ZDA zatrjujejo, da so napadi nujno potrebni v boju proti pripadnikom Al Kaide in so odigrali pomembno vlogo pri slabitvi teroristične mreže.

ZDA slavijo uboj drugega moža Al Kaide