Begunski center na otoku Nauru so avstralske oblasti postavile leta 2001. Foto: EPA
Begunski center na otoku Nauru so avstralske oblasti postavile leta 2001. Foto: EPA

Nemiri so izbruhnili, ko je približno 150 prosilcev za azil, večina naj bi bila Irancev, v begunskem centru zažgalo več stavb in uničilo zdravstveni center. Kot poroča avstralska televizija ABC, ki navaja enega od varnostnikov v centru, naj bi se upor beguncev začel v petek popoldne, v dveh urah pa naj bi že popolnoma prevzeli center. Številni med njimi so se oborožili z noži, ki so jih našli v kuhinji.

V center je kmalu prišla policija, ki je po štirih urah ponovno vzpostavila red. Na pomoč policistom so priskočili tudi številni domačini, ki so skušali z mačetami in jeklenimi palicami preprečiti, da bi prosilci za azil pobegnili iz centra. Kot je povedal lokalni fotograf Clint Deidenang, se je nasilje končalo, ko so na pomoč oblastem priskočili domačini. V nemirih so bili ranjeni štirje prosilci za azil in več varnostnikov.

Avstralski urad za priseljence je potrdil, da so izbruhnili nemiri, vendar je po zagotovilih v centru že vse mirno. "Še vedno ocenjujemo škodo v centru. Vse, kar vemo za zdaj, je, da je poškodovanih nekaj stavb," je povedala tiskovna predstavnica urada. Povedala je tudi, da je nekaj beguncev pobegnilo med nemiri, a da so se že vrnili v center.

Rudd ostro nad prosilce za azil
Avstralski premier Kevin Rudd je v petek napovedal, da prosilcev za azil v Avstraliji ne bodo več nameščali kot begunce, ampak jih bodo najprej poslali v Papuo Novo Gvinejo, kjer bodo v centrih na otoku Manus najprej preučili njihov status, nato pa jih bodo, če bodo izpolnjevali pogoje, namestili kot begunce. Pojasnil je, da so odločitve sprejeli zato, da bi znova zagotovili varnost na avstralskih mejah.

Ruddova odločitev je del širšega zaostrovanja azilne politike, ki ga je premier napovedal pred prihajajočimi volitvami v Avstraliji. V Avstraliji namreč hitro narašča število prosilcev za azil, ki na čolnih in ladjah prihajajo v državo. Samo letos so jih našteli že 13.000.

Otok Nauru je leta 2001 z Avstralijo podpisal sporazum, na podlagi katerega je Avstralija tam vzpostavila begunski center.