Poraz Huseinovih sil leta 1991 je bil vrhunec vojaške kariere za večkrat odlikovanega generala Schwarzkopfa. Foto: Reuters
Poraz Huseinovih sil leta 1991 je bil vrhunec vojaške kariere za večkrat odlikovanega generala Schwarzkopfa. Foto: Reuters

Schwarzkopf je umrl na svojem domu v Tampi na Floridi, kjer je preživljal svoj pokoj.

Nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši, ki je oblikoval koalicijo mednarodnih sil za napad na Irak, potem ko je ta napadel Kuvajt, je dejal, da skupaj z ženo "žalujeta za pravim ameriškim domoljubom in enim največjih vojaških voditeljev svoje generacije".

V Beli hiši so generala označili za "ameriški izvirnik", čigar zapuščina bo vztrajala v narodu, ki je zaradi njegovega domoljubnega služenja varnejši. Republikanski senator John McCain, ki ga je Schwarzkopf leta 2004 podprl v predsedniški tekmi, je dejal, da je bil general eden velikih ameriških junakov.

Hiter poraz Huseinovih sil
Veteran vietnamske vojne si je prislužil številne pohvale za poveljevanje 540.000 ameriškim vojakom in še 200.000 zavezniškim, ki so v šestih tednih iz Kuvajta pregnali vojsko Sadama Huseina. Kopenski del spopada je bil končan v samo stotih urah, potem ko je general prelisičil iraške sile z obsežnim premikom oklepnikov in tankov.

Med vojno je postal znanec televizijskih zaslonov, potem ko je zaradi novinarskih konferenc, na katerih se je pojavljal v svoji kamuflažni uniformi s čepico na glavi, postal zaščitni znak operacije Puščavski vihar.

Iz vojne se je vrnil kot junak in govorice so namigovale, da se bo potegoval za najvišji položaj v državi, a se je namesto tega raje odločil napisati knjigo Ni treba biti junak.