Snowden si je prislužil pohvale zagovornikov zaščite zasebnosti, medtem ko je za ameriške oblasti izdajalec. Foto: EPA
Snowden si je prislužil pohvale zagovornikov zaščite zasebnosti, medtem ko je za ameriške oblasti izdajalec. Foto: EPA
Računalnik
ZDA s tajnimi programi prisluškujejo telefonskim komunikacijam in zbirajo podatke o uporabnikih na spletu. Foto: EPA

Nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je v pogovoru za New York Times povedal, da je vse dokumente predal novinarjem, s katerimi se je sestal v Hongkongu, preden je junija odletel v Moskvo. Zatrdil je tudi, da si sam ni naredil kopij dokumentov.

To, da bi dokumente odnesel s seboj v Rusijo, ne bi služilo interesu javnosti, je dejal Snowden, ki v Rusiji živi na neznani lokaciji.

Pojasnil je, da mu je uspelo dokumente zaščititi pred kitajskimi vohuni, saj je seznanjen z delovanjem in sposobnostmi njihovih obveščevalnih služb. Ko je bil zaposlen pri NSA-ju, se je ukvarjal s kitajskimi operacijami in njihovo protiobveščevalno dejavnostjo.

Nobene možnosti ni, da bi se Rusi ali Kitajci dokopali do kakršnega koli dokumenta, je zatrdil.

Ameriški obveščevalci so zaskrbljeni, da bi lahko dokumenti padli v roke tujih obveščevalnih služb, a Snowden je prepričan, da NSA ve, da ni sodeloval z Rusi ali Kitajci.

Še enkrat je ponovil, da nima več nobenih dokumentov, zato se tudi Rusija ni mogla dokopati do njih.

"Tajnost večja nevarnost od razkritja"
30-letni Snowden še vedno verjame, da je z razkritjem zaupnih programov za prisluškovanje elektronskim komunikacijam po svetu in ZDA deloval v najboljšem interesu države in pomagal pri nacionalni varnosti s tem, ko je sprožil javno razpravo o delovanju obveščevalnih služb.

"Tajno nadaljevanje teh programov predstavlja veliko večjo nevarnost kot njihovo razkritje," je dejal, da ga bolj skrbi, da se Američanov ni seznanilo z dosegom vohunskih dejavnosti kot pa s kakršno koli specifično tajno operacijo.

Programom, ki se izvajajo v tajnosti in zunaj nadzora javnosti, manjka legitimnosti, in to je težava, je bil jasen. "To predstavlja tudi nevarno normalizacijo 'urejanja v ozadju', kjer so odločitve z izjemnim vplivom na javnost dogajajo brez kakršnega koli vpliva javnosti," je dejal.

Pogovor s Snowdnom je potekal več dni v preteklem tednu prek zaščitenega kanala na spletu. V njem je tudi pojasnil, da je odločitev za razkritje v njem zorela več časa in ni bila stvar trenutka.

Podrobnosti o svojem življenju v Rusiji ni želel razkriti. Povedal je le, da ni pod nadzorom ruskih oblasti in se lahko svobodno giblje okrog.