Sedemletna Jakelin Caal je umrla med pridržanjem v ZDA. Foto: Reuters
Sedemletna Jakelin Caal je umrla med pridržanjem v ZDA. Foto: Reuters

Morales, sicer čilski profesor mednarodnega prava, je še dejal, da bi moralo biti družini umrle Jakelin Caal, deklice iz gvatemalske skupnosti avtohtonih prebivalcev, v postopkih omogočeno pravno zastopništvo, in sicer v jeziku, ki ga razumejo.

Družina deklice je upravičena do odškodnine, poleg tega pa morajo biti odgovorni kaznovani, je dejal poročevalec ZN-a, ki je dodal, da bi morala ameriška vlada obravnavati pomanjkljivosti svojega sistema priseljevanja, še posebej znotraj Agencije za carine in obmejni nadzor, da bi se preprečilo podobne dogodke.

Nerazrešena smrt gvatemalske deklice v ZDA

Kot poroča Reuters, sta bila Jakelin Caal in njen oče Nery v skupini več kot 160 prebežnikov, ki so se vdali ameriškim obmejnim policistom v ameriški zvezni državi Nova Mehika 6. decembra. Med pridržanjem je Jakelin dobila vročino in dva dni pozneje umrla v bolnišnici v El Pasu v Teksasu.

Morales je dejal, da morajo ameriške oblasti zagotoviti "poglobljeno, neodvisno preiskavo" smrti deklice. Ameriški uslužbenci so dejali, da bo primer deklice preiskovala notranja služba ministrstva za domovinsko varnost.

Po prvotnih poročilih naj bi deklica umrla zaradi dehidracije in izčrpanosti, pozneje pa so ameriški uslužbenci dejali, da je dobila srčni napad in da so ji otekli možgani, jetra pa odpovedala.

Poziv k prenehanju zapiranja otrok

Morales je vlado predsednika Donalda Trumpa pozval k prenehanju zapiranja otrok zaradi njihovega migrantskega statusa, bodisi da so sami ali skupaj s starši. Vlada naj poišče drugačne možnosti, pravi Morales. Poročevalec opozarja, da je zapiranje otrok zaradi njihovega migrantskega statusa kršitev mednarodnega prava.

Pridrževanje otrokom škodi, povzroča dolgotrajne negativne učinke in povečuje travme, ki jih številni doživijo na migrantski poti, pojasnjuje Morales. Zaskrbljenost poleg vladnega odnosa do migrantov povzroča tudi javni diskurz o priseljevanju v ZDA, meni.

Morales je sicer že dvakrat zaprosil za možnost uradnega obiska ZDA, da bi iz prve roke pridobil informacije, a mu ameriške oblasti niso odgovorile, je dejal.