Venezuela si lasti Essequibo. Foto: EPA
Venezuela si lasti Essequibo. Foto: EPA

Ladja HMS Trent je trenutno v Karibih, kjer je iskala tihotapce mamil, po grožnji venezuelske vlade s priključitvijo gvajanske pokrajine Essequibo ta mesec pa bo odplula proti Gvajani.

Napotitev ladje je del britanskih prizadevanj za diplomatsko podporo Gvajani.

Sorodna novica Essequibo – naftni raj, ki je pognal gvajansko gospodarstvo v nebo in zaskominal Venezuelo

Venezuelski zunanji minister Yvan Gil je odločitev Londona kritiziral, Združeno kraljestvo pa je obtožil destabilizacije regije.

Caracas ne priznava meje med Gvajano in Venezuelo, vzpostavljeno leta 1899. Gvajana je bila znana kot Britanska Gvajala do leta 1966, ko se je osamosvojila.

Venezuela si dlje časa prisvaja Essequibo, ki zaseda dve tretjini Gvajane in je bogat z zlatom in diamanti, ob obali pa so odkrili ogromne zaloge nafte.

Venezuelske oblasti so 3. decembra izvedle referendum, da bi potrdile podporo svojim zahtevam po Essequibu, nato pa so izdelale nove zemljevide in sprejele zakonodajo, po kateri je ta pokrajina že del Venezuele, imenovale novega guvernerja in prebivalcem pokrajine ponudile venezuelske osebne izkaznice, poroča BBC.

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je državnemu naftnemu podjetju naročil, naj izda dovoljenja za črpanje nafte ob Essequibu.

Predsednika Venezuele in Gvajane Maduro in Irfaan Ali sta medtem sklenila dogovor o miroljubni rešitvi spora med državama, nista pa se strinjala glede organa, pristojnega za odločanje glede pokrajine.