Foto: Reuters
Foto: Reuters

Reuters, ki se sklicuje na vire, seznanjene z zadevo, poroča, da je odločitev Bidnove vlade dokončna, čeprav je mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador zagrozil, da ga v primeru takšnih izključevanj na srečanje ne bo.

Odločitev ZDA, ki so pred tem sporočile, da želijo gostiti le voditelje, ki spoštujejo demokracijo, je sledila večtedenskemu razmisleku, povzročila pa bi lahko bojkot več voditeljev latinskoameriških držav.

Udeležbo so že odpovedali voditelji Bolivije, Gvatemale ter Antigve in Barbude. Da se bo vrha udeležil, je po drugi strani potrdil predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, zaveznik nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se z zdajšnjim ameriškim predsednikom Joejem Bidnom še ni srečal.

Kot smo že poročali konec maja, je 10 držav, združenih v blok Alba, med katerimi so tudi Kuba, Venezuela in Nikaragva, v Havani sprejelo izjavo, v kateri so sporočile, da "zavračajo izključevanje in diskriminatorno obravnavo na t. i. vrhu Amerik v Los Angelesu".

Izključevanje so te države označile za "samovoljno, ideološko in politično motivirano", ta "enostranska odločitev" pa pomeni "resno zgodovinsko nazadovanje v odnosih na polobli", še piše v izjavi.

Novo obdobje sodelovanja?

Vrh v Los Angelesu naj bi nakazal novo obdobje sodelovanja ZDA z Latinsko Ameriko. Biden naj bi želel popraviti odnose z latinskoameriškimi državami in utrditi vpliv ZDA v regiji, ki se ji z naložbami približuje tudi Kitajska.

Za ZDA bodo ena glavnih tem vrha migracije, Los Angeles pa je bil izbran za prizorišče vrha, ker ima to mesto največjo latinskoameriško skupnost v ZDA.

ZDA pripravljajo na vrhu tri posebne forume – forum civilne družbe, forum mladih in forum direktorjev. Vrha se bodo namreč poleg državnih voditeljev udeležili tudi predstavniki civilne družbe in poslovnega sveta.

ZDA želijo na vrhu uradno sprejeti ambiciozno in v prihodnost usmerjeno agendo za, kot pravijo, krepitev demokracije, človekovih pravic in gospodarskega sodelovanja na temelju pravil, razvoja, dostopa do čiste energije, komunikacijskih tehnologij, utrditve regionalne varnosti in boja proti korupciji.