Kitajska medcelinska balistična raketa DF-5B. Foto: Reuters
Kitajska medcelinska balistična raketa DF-5B. Foto: Reuters

Ameriško ministrstvo je v letnem poročilu o kitajski vojaški moči, objavljenem v četrtek, zapisalo, da je imel Peking več kot 500 operativnih jedrskih konic do maja 2023 in da bo "presegel prejšnje napovedi".

V Washingtonu dodajajo, da bo imela Kitajska do leta 2030 verjetno več kot 1000 operativnih jedrskih konic. Tudi to bo precej manj od ZDA, ki jih imajo okoli 1410, in Rusije, ki jih imajo 1550.

Kot poroča Al Džazira, se Kitajska loteva razvijanja novega orožja in povečevanja urjenja vojske v okviru posodobitve oboroženih sil, ki naj bi do leta 2049 postale ene najboljših na svetu.

Ameriško obrambno ministrstvo v poročilu še piše, da Kitajska poleg krepitve jedrskega arzenala razvija tudi nov sistem medcelinskih balističnih raket, s katerim bi Peking lahko "grozil s konvencionalnimi napadi na tarče v celinskih ZDA, na Havajih in Aljaski".

Ministrstvo sporoča, da je kitajska odločenost za posodobitev vojske posledica tudi prepričanja, da si ZDA "sistematično prizadevajo zatreti razvoj Kitajske, preprečiti združitev Tajvana s celinsko Kitajsko in ohraniti ameriško svetovno nadvlado".

Ameriško poročilo pravi, da se Kitajska uči od ruske vojne v Ukrajini in da so sankcije proti Rusiji verjetno spodbudile Kitajsko k večji samozadostnosti na področju vojske in finančni odpornosti.

V Washingtonu so izrazili zaskrbljenost glede tega, da kitajska vojska "zavrača komunikacijo med vojskama z ZDA" v času, ko je videti, da je pripravljena na bolj tvegane dejavnosti. Ob tem je ministrstvo omenilo povečano število primerov, ko so kitajska letala prestregla ameriška.