Foto: Reuters
Foto: Reuters

Omilili bodo sankcije, ki veljajo za sektorje nafte, plina in zlata. Ameriško finančno ministrstvo je izdalo novo splošno dovoljenje, ki Venezueli omogoča, da naslednjih šest mesecev prosto proizvaja in izvaža nafto.

Za sektor zlata taka časovna omejitev ni določena. Druge sankcije, sprejete zaradi zatiranja protestov in krčenja demokracije, pa še naprej veljajo, poroča BBC.

Washington je pri tem izrazil pričakovanje, da bodo na volitvah v Venezueli, o katerih sta se vlada in opozicija v torek dogovorili na pogajanjih na Barbadosu pod okriljem Norveške, lahko kandidirali vsi kandidati, v nasprotnem primeru pa bi lahko ZDA razveljavile svojo odločitev.

Dogovor obsega 12 točk, med drugim tudi obljubo, da bodo imeli vsi kandidati dostop do javnih in zasebnih medijev, zagotovljeno pa jim mora biti tudi varno in prosto premikanje po državi.

Obe strani sta se dogovorili, da bodo posodobili volilni register, tako znotraj kot zunaj države, da bi zagotovili volilo pravico milijonom Venezuelcev, ki so se izselili iz države.

Opozicija in vlada pa se nista strinjali glede tega, ali dogovor med njima omogoča izključitev glavne opozicijske kandidate Maríe Corine Machado.

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je napoved o omilitvi sankcij že pozdravil. "Obrnimo stran, zgradimo spet odnos spoštovanja, sodelovanja (...) To je moje sporočilo oblastem in vladi ZDA," je dejal.

Venezuela ima največje potrjene zaloge nafte na svetu in omilitev ameriških sankcij zoper njeno naftno industrijo bodo koristile obema državama.

Venezuelski vlada in opozicija dosegli sporazum o predsedniških volitvah

V Venezuelo prispelo 130 izgnanih Venezuelcev

Čeprav ZDA uradno ne priznavajo vlade Madura, so se z njo pred kratkim dogovorile o deportacijah prebežnikov iz Venezuele. V to državo se je tako v sredo vrnilo prvih 130 ljudi, ki so jih ZDA deportirale s posebnim letalom. Doslej so jih pošiljali nazaj z navadnimi potniškimi poleti skupaj z običajnimi potniki.

"Na letalu so tisti, ki so pred kratkim nezakonito vstopili v ZDA, in tisti, ki so tu že dlje časa in so zagrešili kazniva dejanja. To je prvi tak polet in v naslednjih dneh in tednih jih bo še več," je novinarjem v Teksasu povedal uradnik ameriške Službe za carine in priseljevanje Corey Price.

Predsednik ZDA Joe Biden je pod velikim pritiskom republikancev zaradi naraščanja vstopov prebežnikov v ZDA, prihodnje leto pa bodo v ZDA predsedniške volitve. Biden se je zato med drugim odločil celo za nadaljevanje gradnje zidu na meji z Mehiko ter deportacije določenih priseljencev, ki niso upoštevali pravil za vstop.

Obenem je Bidnova vlada pred kratkim zagotovila zaščito pred izgonom 472.000 Venezuelcem in jim odprla pot do legalizacije statusa.