Joe Biggs. Foto: Reuters
Joe Biggs. Foto: Reuters

Tožilstvo je sporočilo, da je bil Joe Biggs, sicer veteran vojne v Iraku in nekdanji sodelovec skrajno desnega medija Infowars, vodja skupine Ponosni fantje in da je "uporabil svoje vojaške izkušnje za vodenje in nadzor skupine ljudi, da bi se uprli oblastem", poroča BBC.

"Sebe in svoje gibanje je videl kot drugo ameriško revolucijo, v kateri bo skupaj z drugimi 'domoljubi' s silo prevzel vlado," je še dodalo. "Napad je prekinil našo tradicijo mirnega prenosa oblasti, ki je ena najdragocenejših stvari, ki jih imamo kot Američani," je dejal sodnik Timothy Kelly.

Biggs je medtem na sodišču izrazil obžalovanje zaradi svojih dejanj. "Zelo mi je žal. Vem, da sem tisti dan naredil napako, vendar nisem terorist," je dejal in se zavezal, da s skupino Ponosni fantje ne bo več imel opravka.

Obsojen še en član Ponosnih fantov

Na 10-letno zaporno kazen pa je bil obsojen še en član Ponosnih fantov, 46-letni Dominic Pezzola, nekdanji marinec, ki se je med vdorom v kongres spopadel s policisti. V poslopje je vdrl s policijskim ščitom, nato pa se je notri posnel med proslavljanjem s cigaro.

Obsojen je bil napada na policiste in oviranja uradnega postopka.

Med izrekanjem kazni je čustveni Pezzola pokazala nekaj obžalovanja za svoja dejanja, poroča BBC. A ko mu je bila izrečena zaporna kazen in je sodnik zapustil dvorano, je Pezzola zavpil "Trump je zmagal".

Ponosni fantje so se imeli za sledilce in zaščitnike Trumpa, ki jim je na televizijskem soočenju s takrat še demokratskim predsedniškim kandidatom Joejem Bidnom leta 2020 javno naročil, naj bodo pripravljeni. Trumpovi privrženci so nato pred dvema letoma napadli kongres in skušali preprečiti formalno potrditev njegovega poraza na volitvah.

Eden od voditeljev skupine Ponosni fantje obsojen na 17 let zapora