Juan Guaido. Foto: EPA
Juan Guaido. Foto: EPA

Državno tožilstvo je Guaidoja obtožilo izdaje, zlorabe položaja, pranja denarja in organiziranja združbe z namenom storitve kaznivega dejanja.

Glavni državni tožilec Tarek William Saab je povedal, da je "Guaido zase in za sodne stroške uporabil vire PDVSA (naftnega podjetja), da je povzročil za 19 milijard dolarjev izgub". Dodal je, da navaja medijsko poročanje o informacijah zveznega sodišča v ZDA.

Venezuelske oblasti so skupno sprožile že 27 sodnih postopkov proti Guaidoju, vendar so prvič zahtevale njegovo aretacijo. Tožilstvo je napovedalo, da bodo pri mednarodni policijski organizaciji Interpol zahtevali tudi izdajo mednarodne tiralice, poroča Deutsche Welle.

Juan Guaido se je leta 2019 razglasil za začasnega predsednika Venezuele in poskušal spodnesti dolgoletnega voditelja Nicolasa Madura. Guaidoja so za predsednika priznale številne zahodne zaveznice, med njimi tudi ZDA, Nemčija in Slovenija, vendar manever ni uspel. Venezuelska opozicija je leta 2019 Guaidoja tudi razrešila z mesta začasnega predsednika.

Guaido: Režim me znova napada

Nekdanji vodja opozicije se je aprila letos zatekel v ameriško mesto Miami. Na tiralico se je odzval na omrežju X, kjer je zapisal, da je žrtev "fizičnega in moralnega pregona opozicije" ter da ga "režim znova napada z enim svojih najljubših orožij, ugrabitvijo resnice".

Washington in Caracas sta nedavno sklenila dogovor o ponovni deportaciji prosilcev za azil iz ZDA v Venezuelo, s čimer sta obudila dolgo zamrznjene diplomatske odnose.