Irfaan Ali in Nicolás Maduro. Foto: Reuters
Irfaan Ali in Nicolás Maduro. Foto: Reuters

Se pa na srečanju na otoku Sveti Vincent in Grenadine predsednika nista strinjala glede organa, pristojnega za odločanje glede pokrajine, ki si jo lasti tudi Venezuela.

Kot piše v tristranski izjavi, državi "ne bosta v nobenih okoliščinah grozili s silo ali je uporabili", napovedali sta tudi "nadaljevanje dialoga". Ustanovili naj bi skupno komisijo zunanjih ministrov, ki bo reševala vsa vprašanja, povezana z omenjeno pokrajino, poroča BBC.

Dogovorili sta se za reševanje spora v skladu z mednarodnim pravom, nista pa dosegli soglasja o organu, pristojnem za reševanje ozemeljskega spora. Gvajana kot pristojno telo vidi Meddržavno sodišče, Venezuela pa pristojnosti tega sodišča ne priznava.

Sorodna novica Essequibo – naftni raj, ki je pognal gvajansko gospodarstvo v nebo in zaskominal Venezuelo

Voditelja sta se dogovorila za nadaljnja usklajevanja in tudi srečanje čez tri mesece v Braziliji, katere predsednik Luis Inacio Lula da Silva bi lahko deloval kot posrednik. Maduro je v izjavi na omrežju X sestanek označil za "odličen dan dialoga", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napetosti med državama in v širši regiji naraščajo, potem ko je Venezuela v začetku meseca izvedla referendum o priključitvi pokrajine, ki zajema kar dve tretjini ozemlja Gvajane in za katero Caracas trdi, da mu je bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti. Venezuelska vlada je poročala o velikanskem uspehu referenduma, česar pa neodvisno ni bilo mogoče potrditi.

Venezuela je oživila pritiske na Gvajano, potem ko je ta začela izdajati dovoljenja naftnim podjetjem za raziskovanje in izkoriščanje 160.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. "Gvajana ima vso pravico, da omogoča vlaganja ali partnerstva, izdajo dovoljenj in koncesij na našem suverenem ozemlju," je po srečanju z Madurom dejal Ali. Leta 2015 so namreč v vodah ob Essequibu odkrili nafto.

Maduro je državno naftno podjetje Venezuele prav tako pooblastil za izdajo dovoljenj naftnim podjetjem za izkoriščanje nafte v Essequibu in govori o skorajšnji ustanovitvi venezuelske pokrajine. Ali to opredeljuje kot veliko grožnjo mednarodnemu miru in varnosti.

Gvajana je prosila za posredovanje Varnostni svet ZN-a, lahko pa računa tudi na podporo ZDA. Med drugim je dogovore o raziskovanju nafte že sklenila z ameriškima naftnima in plinskima velikanoma Exxon Mobile in Chevron.

Brazilski predsednik da Silva je Madura posvaril pred enostranskimi ukrepi, ki lahko poslabšajo položaj. Brazilija, ki meji na obe državi, je tudi povečala pripravljenost svoje vojske.