Gypsy Rose Blanchard na sodišču leta 2018. Foto: AP
Gypsy Rose Blanchard na sodišču leta 2018. Foto: AP

Gypsy Rose je pred osmimi leti fantu Nicholasu Godejohnu priskrbela nož, s katerim je zabodel njeno mamo, nakar sta zbežala s kraja zločina. Kmalu so ju aretirali v zvezni državi Wisconsin in jima sodili. Godejohn je bil obsojen na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta, Gypsy Rose pa je dobila deset let zapora.

Primer je vzbudil veliko zanimanje ameriških medijev in bil tema številnih dokumentarnih serij ter televizijskih oddaj.

Gypsy Rose je v zaporu opravila več intervjujev, v katerih je opisala zlorabo svoje matere. Januarja bodo izšli njeni spomini, ki jih je napisala za zapahi.

Dee Dee Blanchard naj bi svojo hčerko več let zlorabljala tako, da jo je prepričevala, da je gibalno ovirana in potrebuje zdravniško pomoč. Ljudem je govorila, da ima hči več bolezni, med drugim epilepsijo, okvaro vida in mišično distrofijo.

To ji je potem zagotovilo podporo različnih dobrodelnih organizacij, hčerko pa je na invalidskem vozičku vozila od zdravnika do zdravnika na nepotrebna zdravljenja. Vstavila ji je celo cevi za dihanje in prehranjevanje, čeprav je lahko normalno hodila in ni imela zdravstvenih težav.

Hči je sčasoma spoznala družbene medije, na njih spoznala Godejohna in ga izkoristila, da se reši maminega vpliva, kar je priznala med sojenjem. Tožilstvo je potem pokazalo precej usmiljenja zaradi zlorab in po priznanju krivde predlagalo le deset let zapora.