Shod za Milo v Limi. Na plakatu piše: Deklice si ne želijo postati matere. Foto: Reuters
Shod za Milo v Limi. Na plakatu piše: Deklice si ne želijo postati matere. Foto: Reuters

Deklico, ki je poznana le kot Mila, je njen očim več let spolno zlorabljal, je sporočila tamkajšnja policija. Na začetku avgusta, ko je bila v 18. tednu nosečnosti, se je odpravila v bolnišnico v amazonski pokrajini Loreto, saj je želela narediti splav, a so jo zavrnili.

Njen primer je v državi sprožil veliko ogorčenje, oglasili so se tudi predstavniki Združenih narodov, ki so oblasti v Limi pozvali, naj ukrepajo in deklici dovolijo prekiniti nosečnost. Šele po tem pritisku so zdravniki opravili poseg. Mila zdaj dobro okreva, je sporočila predstavnica feministične nevladne organizacije Promsex, še nekaj časa pa bo ostala v bolnišnični negi.

A primer enajstletnice po mnenju nevladnikov kaže na pomanjkljivo in nezadostno zaščito mladih žrtev spolnih zlorab. Obenem opozarjajo, da je posilstev mladoletnic verjetno veliko več, kot je nato tudi prijavljenih. "Ocenjujemo, da je na vsako nosečnico, ki pride v bolnišnico, vsaj deset žrtev spolne zlorabe," je dejala Susana Chavez, direktorica Promsexa.

Policija medtem še vedno išče Milinega očima, ki so ga julija aretirali, vendar so ga pozneje izpustili zaradi nezadostnih dokazov. Odločitev sodnika, da ga izpusti, je bila deležna številnih kritik, tudi predsednica države Dina Boluarte je zahtevala njegovo takojšnje prijetje.

70 odstotkov spolnih napadov se zgodi na mladoletne

Uradni podatki kažejo, da je lani v Peruju rodilo 1625 deklic, starih od 10 do 14 let, kar je za 14 odstotkov več kot leto predtem. V prvi polovici letošnjega leta pa je bilo prijavljenih 14.500 spolnih napadov, kar 70 odstotkov je vključevalo mlajše od 17 let.

Splav je v Peruju zakonit le, če je ogroženo življenje bodoče matere. Chavez je ob tem opozorila, da tudi v teh primerih dostop do splava preprečuje "ultrakonservativni odpor".