Protest v New Yorku. Foto: Reuters
Protest v New Yorku. Foto: Reuters

Newyorški protestniki so se zbrali v Brooklynu in se podali na pohod čez most na Manhattan, nato pa se je približno 7000 udeležencev v več skupinah podalo naprej po mestu.

Sobotni protest so organizatorji poimenovali "Preplavimo Brooklyn za Gazo", je poročal tamkajšnji časopis New York Post, ki je dodal, da so se pojavile tudi provokacije med propalestinskimi protestniki in manjšim številom podpornikov Izraela.

Protesti v New Yorku se krepijo skupaj s krepitvijo izraelskih vojaških operacij v Gazi. Prekinitev spopadov so že v petek zvečer zahtevali tudi judovski protestniki na pobudo skupine Judovski glas za mir, policija pa je aretirala 200 ljudi, ker so zaprli postajo podzemne železnice v času popoldanske prometne konice. V New Yorku živi 1,6 milijona Judov, največ zunaj države Izrael.

Protestni shodi so v soboto potekali tudi v številnih drugih državah po vsem svetu. V Londonu je k ustavitvi izraelskih napadov v Gazi pozivalo več deset tisoč protestnikov, protesti so potekali tudi v Manchestru, Glasgowu, Belfastu in drugih mestih po Združenem kraljestvu.

Na tisoče ljudi je protestiralo v Nemčiji, Franciji in Švici, pa tudi na Danskem in Švedskem, v Italiji, Maleziji in na Novi Zelandiji.

Največji shod v podporo Palestincem je v soboto potekal v Carigradu, kjer je več sto tisoč udeležencev nagovoril turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. V svojem kritičnem nagovoru je za vojno v Gazi okrivil Zahod in izzval zahodne voditelje z očitkom, da znova ustvarjajo "vzdušje križarskih vojn", Izrael pa označil za okupatorja in mu očital vojne zločine.