Skica Bankman-Frieda s sojenja. Foto: Reuters
Skica Bankman-Frieda s sojenja. Foto: Reuters

Porota je odločitev sprejela zelo hitro, le nekaj ur po tem, ko sta se v četrtek končala sklepna nagovora poroti tožilstva in obrambe po petih tednih sodnega procesa. Sodišče mu bo kazen izreklo 28. marca prihodnje leto.

BBC poroča, da ni verjetno, da mu bo sodišče izreklo najvišjo kazen, vseeno pa naj bi v zaporu preživel več desetletij.

Proti Bankmanu-Friedu so pričali nekateri njegovi najožji sodelavci, vključno z nekdanjo zaročenko Caroline Ellison, ki so tudi priznali krivdo. Upajo, da jim bodo zaradi sodelovanja izrečene nižje kazni, poroča BBC.

Bankman-Fired je zaročenko Ellison postavil na položaj direktorice sklada za tvegane investicije Alameda Research. Ta sklad je zašel v težave in Bankman-Fried ga je reševal z denarjem vlagateljev v FTX.

31-letni Bankman-Fried, ki je bil do konca lanskega leta zvezda industrije kriptovalut in po podatkih revije Fortune vreden 26 milijard dolarjev, naj bi poneveril osem milijard dolarjev. Ellison je pričala, da je FTX njenemu skladu nakazal 14 milijard dolarjev.

Tožilci so ga predstavili kot pametnega človeka, ki ga je premagal pohlep, Bankman-Fried pa je vztrajal, da je nedolžen. Obramba je trdila, da je deloval v dobri veri in postal žrtev okoliščin, na katere ni mogel vplivati.

Tožilec Damian Williams je dejal, da je šlo "v tem primeru za laganje, goljufanje in krajo, in za to nimamo potrpljenja".

Ni še znano, ali se bo Bankman-Fried na sodbo pritožil.

Novembra 2022 je FTX propadel, ko so ga preplavile zahteve za vrnitev denarja vlagateljem, ki so izvedeli, da je šel njihov denar za reševanje Alameda Research.

Obsodba kripto kralja