Pinera se je pred prihodom na predsedniški položaj predstavljal kot vodja nove desnice. Foto: Reuters
Pinera se je pred prihodom na predsedniški položaj predstavljal kot vodja nove desnice. Foto: Reuters

Čilska notranja ministrica Carolina Toha je potrdila smrt 74-letnega Pinere, ki je državo vodil od leta 2010 do leta 2014 in nato še od leta 2018 do leta 2022. Trije drugi potniki so preživeli helikoptersko nesrečo v mestu Lago Ranco na jugu Čila, je še sporočila Toha.

Med prvim predsedovanjem Pinere, ki je bil pred vodenjem Čila uspešen poslovnež, se je država ponašala s hitro gospodarsko rastjo in strmim padec brezposelnosti, medtem ko so se države v soseščini spopadale z nazadovanjem svojih gospodarstev.

Kljub hvalam na račun gospodarskih dosežkov njegove vlade so številni Čilenci menili, da ni naredil dovolj za odpravo velike neenakosti ali pomanjkljivosti v izobraževalnem sistemu.

Njegovo drugo predsedovanje od leta 2018 do 2022 so tako zaznamovali nasilni protesti proti neenakosti, ki so pripeljali do obtožb o kršitvah človekovih pravic in se končali z obljubo vlade, da bo pripravila novo ustavo.

Drugi mandat je močno zaznamovala tudi pandemija covida-19, med katero se je Čile ponašal z eno najhitrejših stopenj cepljenja na svetu.