Na prizadetih območjih so razglasili izredne razmere. Foto: Reuters
Na prizadetih območjih so razglasili izredne razmere. Foto: Reuters

"Žal so se razmere znova poslabšale, saj požar, ki gori zahodno od Yellowknifa, zdaj predstavlja resnično nevarnost za mesto," je na novinarski konferenci pojasnil minister za okolje Severozahodnih teritorijev Shane Thompson. "Želim poudariti, da mesto ni v neposredni nevarnosti, a če ne bo dežja, je mogoče, da bo požar do konca tedna dosegel obrobje mesta," je še dodal. Ob tem je odredil evakuacijo skoraj 20.000 prebivalcev mesta.

Od mesta Yellowknife je bil požar v sredo oddaljen približno 17 kilometrov. Kanadski premier Justin Trudeau pa je na omrežju X zagotovil pomoč države.

Regionalne oblasti severozahodnega dela Kanade so že v torek zaradi požarov razglasile izredne razmere. Kanadska vojska pa je doslej po zraku evakuirala več sto ljudi. Severozahodni teritorij je regija Kanade, ki obsega 1,15 milijona kvadratnih kilometrov, vendar ima le 45.000 prebivalcev. Večinoma gre za domorodna indijanska plemena.

Po Kanadi medtem še vedno divja več kot tisoč gozdnih požarov, ki so doslej uničili okoli 13,5 milijona hektarjev površin. Letos so tako požari uničili že skoraj dvakrat več površin kot v celotnem lanskem letu, ko je zgorelo 7,3 milijona hektarjev. Zaradi požarov so morali letos evakuirati že skupaj 168.000 ljudi.

Po Kanadi divjajo požari