Razburkano morje pred obalo San Francisca. Foto: AP
Razburkano morje pred obalo San Francisca. Foto: AP

To je že druga nevihta, ki je v zadnjih dneh prizadela Kalifornijo. Vremenoslovci so za območje Big Sur in okolico razglasili opozorilo pred orkanskim vetrom, kar se zgodi zelo redko. Opozorilo pred močnim vetrom velja za kar 40 milijonov ljudi.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je razglasil izredne razmere v osmih okrožjih, v katerih skupno živi več kot 20 milijonov prebivalcev, za dele okrožij Los Angeles, Santa Barbara in San Luis Obispo pa so izdali tudi opozorila pred poplavami. "To lahko postane zgodovinska nevihta z močnimi vetrovi, bliskanjem in celo kratkimi tornadi," je dejala županja Los Angelesa Karen Bass.

Sunki vetra presegajo 120 kilometrov na uro. Foto: AP
Sunki vetra presegajo 120 kilometrov na uro. Foto: AP

Na območju San Francisca in Los Angelesa bi se lahko nevihta ustavila za dan ali dva, kar bo predstavljalo veliko nevarnost za poplave in plazove. Neprestano bi lahko močno deževalo 48 ur.

"V ponedeljek zvečer bo vožnja po cestah, milo rečeno, popolna katastrofa. Pravzaprav bo tako slabo, da bi vsem v Los Angelesu priporočil, da ostanejo doma, če se le da," je opozoril Daniel Swain, klimatolog s kalifornijske univerze v Los Angelesu.

Blizu Los Angelesa, v obalnem mestu Long Beach, bi lahko ta teden padlo več dežja kot v celem letu skupaj, je dejal župan Rex Richardson. Obilno bo deževalo tako v južni in osrednji Kaliforniji kot v gorah.

Zaradi takšne napovedi so z nekaterih predelov že evakuirali ljudi. Nevarno bo tudi v tistih območjih, ki so jih poleti prizadeli požari, saj je na pogorišču še večja nevarnost plazov.