Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do smrtonosnega strelskega pohoda je prišlo na skupnem kampusu osnovne in srednje šole v mestu Perry s približno 7900 prebivalci, 60 kilometrov severozahodno od državne prestolnice Des Moines. Policija je sporočila, da je napad v četrtek malo po 7.30 zjutraj izvedel 17-letni Dylan Butler pred prihodom večine učencev in učiteljev v šolsko poslopje. Med streljanjem je objavljal na družbenih omrežjih, je pojasnila policija, ki še preiskuje nagib za napad.

V streljanju je bil ubit en učenec, še pet ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi štirje učenci in šolski delavec. Policija je med preiskavo šole odkrila tudi doma narejeno eksplozivno napravo in jo onesposobila. Napadalca so našli mrtvega s strelno rano, ki si jo je po navedbah policije zadal sam.

"Ta nesmiselna tragedija je do temeljev pretresla našo celotno zvezno državo. Tej skupnosti želim povedati, da ima podporo vseh prebivalcev države," je guvernerka Iowe Kim Reynolds.

Tragični dogodek se je zgodil teden dni, preden bo Iowa tradicionalno odprla volilno leto s prvimi republikanskimi strankarskimi volitvami, na katerih bodo izbirali kandidata za predsedniške volitve, ki bodo 5. novembra.

Ramaswamy med molitvijo s prebivalci Iowe. Foto: Reuters
Ramaswamy med molitvijo s prebivalci Iowe. Foto: Reuters

Lani rekordno število streljanj na ameriških šolah

Republikanski kandidati so se na streljanje odzvali z molitvami, resnih predlogov za zmanjšanje nasilja na ameriških šolah, ki jih nenehno pretresajo strelski napadi, pa niso predstavili.

Po podatkih o streljanju na ameriških šolah je bilo lani 346 incidentov, v katerih se je v šoli razkazovalo orožje, se streljalo ali pa je naboj zadela šolsko poslopje. To število je največje od začetka zbiranja podatkov leta 1966 in predstavlja že tretje rekordno leto zapored. V prvih štirih dneh leta 2024 so se že zgodili štirje takšni incidenti.

Guverner Floride Ron De Santis, ki je po anketah v tesnem boju za drugo mesto v Iowi z nekdanjo ameriško veleposlanico pri ZN-u Nikki Haley, je dejal, da so za zagotavljanje varnega okolja v šolah odgovorne oblasti, po njegovih besedah pa teh prizadevanj ne sme voditi zvezna vlada.

V poznejšem intervjuju je dejal, da bi v primeru izvolitve za predsednika ZDA, ukinil Urad za alkohol, tobak, orožje in razstreliva, ki je pomemben dejavnik pri regulaciji posedovanja orožja v državi.

V Iowi je glasove za Trumpa zbirala tudi skrajno desna republikanska kongresnica Marjorie Taylor Greene. Foto: Reuters
V Iowi je glasove za Trumpa zbirala tudi skrajno desna republikanska kongresnica Marjorie Taylor Greene. Foto: Reuters

Trumpa ni bilo na zborovanje

Večina republikanskih kandidatov vneto nasprotuje kakršnim koli prizadevanjem za regulacijo orožja in rutinsko zavrača pozive k večjemu nadzoru orožja po množičnih streljanjih.

Haley je izrazila sočutje na omrežju X, kjer je zapisala, da se nihče od staršev, učencev ali učiteljev ne bi smel zbuditi z novico o streljanju na šoli. "Srce me boli zaradi žrtev Perryja, Iowe in celotne skupnosti," je še zapisala.

Poslovnež Vivek Ramaswamy, ki je po anketah v Iowi na četrtem mestu, je odpovedal zborovanje, ki naj bi potekalo prav v Perryju, in namesto tega organiziral "molitev in pogovor".

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki po anketah prepričljivo vodi med republikanskimi kandidati in je najverjetnejši tekmec Joeja Bidna na novembrskih volitvah, se ni javno odzval na strelski incident. Njegova kampanja je v sredo zvečer organizirala enega največjih predvolilnih shodov v Iowi, kjer pa Trumpa ni bilo.

Na stotine privržencev nekdanjega predsednika se je zgrnilo v kongresni center v Sioux Cityju, da bi slišali guvernerko Južne Dakote Kristi Noem, ki je govorila v Trumpovem imenu. Številni udeleženci so bili od glave do peta oblečeni v Trumpovo opremo, medtem ko so prodajalci zunaj prodajali vse od Trumpovih majic do nalepk in obeskov za ključe.