Prizorišče napada na tožilca. Foto: EPA
Prizorišče napada na tožilca. Foto: EPA

Gre za nov incident v kontekstu zaostrovanja vojne med državo in mamilarskimi karteli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi umora našega kolega Césarja Suáreza bom odločno povedala: organizirane kriminalne združbe, kriminalci in teroristi ne bodo ustavili naše zavezanosti ekvadorski družbi," je v objavi na omrežju X zapisala generalna državna tožilka Diana Salazar.

Policija je sporočila, da je imel uboj znake atentata in da je imela žrtev več strelnih ran.

César Suárez se je ukvarjal predvsem s pregonom organiziranega mednarodnega kriminala v pokrajini Guayas, enem najbolj nasilnih območij v državi.

Primer tožilca Suáreza, ki je bil v sredo ubit v strelskem napadu v Guayaquilu, ni prvi primer groženj ali napadov na ekvadorske tožilce. Junija lani je bil blizu Guayaquila v strelskem napadu ubit tožilec Leonardo Palacios, leta 2022 pa so pripadniki tolp ustrelili dva tožilca in sodnika.

Tudi Salazar je nedavno poročala o prejetih grožnjah s smrtjo. Že nekaj tednov pred nedavnim izbruhom nasilja je opozorila, da bi lahko prišlo do zaostrovanja razmer, potem ko je sprožila več racij in aretacij visokih uradnikov, obtoženih sumljivih poslov z vplivnimi kriminalnimi združbami.

Ekvador se je v zadnjem času znašel v primežu nasilja in kaosa. Predsednik Daniel Noboa je v začetku meseca razglasil 60-dnevno izredno stanje in kmalu zatem dejal, da je država v vojni z oboroženimi tolpami in mamilarskimi karteli, ki so sprožili val napadov in ugrabitev.

Več kot 20 kriminalnih združb v državi s približno 17 milijoni prebivalcev naj bi imelo skupaj več kot 20.000 članov. Število umorov v Ekvadorju se je med letoma 2018 in 2022 početverilo. Lansko leto je bilo s 7800 umori najhujše doslej, ob tem pa je bilo zaseženih tudi rekordnih 220 ton mamil.

V Ekvadorju ubili tožilca, ki je vodil preiskavo umora na TV