Gonzales obljublja velikodušne programe socialne podpore. Foto: Reuters
Gonzales obljublja velikodušne programe socialne podpore. Foto: Reuters

Luisa Gonzalez, sodelavka nekdanjega zaradi korupcije obsojenega predsednika države Rafaela Corree, po 80 odstotkih preštetih glasov vodi s 33 odstotki podpore.

Medtem ko je Luisa Gonzalez že pred volitvami veljala za eno glavnih favoritk, je desni kandidat Noboa z uspehom presenetil. Osvojil je 24 odstotkov glasov. Na tretjem mestu je novinar Christian Zurita, ki je kandidiral namesto Fernanda Villavicencia, ubitega v atentatu 9. avgusta.

Da ni nihče od skupno osmih kandidatov osvojil potrebne večine za zmago v prvem krogu, je v nedeljo zvečer potrdila tudi predsednica nacionalnega volilnega sveta Diana Atamaint. Novinarjem je sporočila, da se obeta drugi krog volitev, ki bodo 15. oktobra.

Luisa Gonzalez je po volilnem dnevu izrazila prepričanje, da pišejo zgodovino, Noboa pa je dejal, da ga je mladina te države izbrala, da porazi stranko Rafaela Corree.

Volitve so po nedavnem atentatu na Villavicencia potekale v napetem ozračju, a so po besedah Diane Atamaint minile mirno.

Predčasne volitve so bile posledica ravnanja predsednika Guillerma Lassa. Ta je maja sredi novega poskusa opozicije, da bi ga odstavila, razpustil parlament in državni volilni organ pozval, naj razpiše nove volitve.

Vsi kandidati so v svojih kampanjah največ pozornosti namenili gospodarskim težavam in boju proti organiziranemu kriminalu, ki je še bolj v ospredju po umoru Villavicencia.

Hkrati so v nedeljo v državi potekale še parlamentarne volitve in referenduma glede prepovedi črpanja nafte v narodnem parku Yasuni in rudarjenja v gozdu Choco Andino.

Po šele 30 odstotkih preštetih glasov se nakazuje več kot 50-odstotna podpora prepovedi črpanja nafte v amazonskem narodnem parku.

Noboa velja za gospodarstvu naklonjenega politika. Foto: Reuters
Noboa velja za gospodarstvu naklonjenega politika. Foto: Reuters