Levosredinski kandidat Sergio Massa je trenutni gospodarski minister. Foto: Reuters
Levosredinski kandidat Sergio Massa je trenutni gospodarski minister. Foto: Reuters

Prešteta je večina glasovnic in izidi kažejo, da je Massa dobil 36 odstotkov glasov, Milei pa 30 odstotkov. Na tretjem mestu je z okoli 23 odstotki pristala kandidatka desnosredinske opozicijske koalicije Skupaj za spremembo (JxC) Patricia Bullrich, nekdanja notranja ministrica. Volilna udeležba je bila 74-odstotna.

Ker nihče od prvih dveh uvrščenih v prvem krogu ni prejel za zmago potrebnih 45 odstotkov glasov ali 40 odstotkov z 10-odstotno prednostjo pred drugouvrščenim, bodo izvedli še drugi krog, ki bo potekal 19. novembra. Zmagovalec bo nastopil mandat 10. decembra.

Volivci Masse ne vidijo kot krivca za razmere v državi

Massa iz vrst peronistične vladne koalicije Zveza za domovino (UP) je v anketah javnega mnenja zaostajal za Mileijem, zato je njegov uspeh toliko bolj nepričakovan. Zmago z udobno prednostjo si je zagotovil kljub hudim gospodarskim težavam, s katerimi se spopada Argentina. "Vem, da mnogi izmed tistih, ki so glasovali zame, zdaj najbolj trpijo," je po razglasitvi izidov dejal Massa. "Naša država je v zapletenih in težkih razmerah, polnih izzivov, s katerimi se moramo spopasti. Ne bom jih pustil na cedilu," je obljubil. V zmagovalnem nagovoru je ob tem poskušal sebe prikazati kot nasprotje Mileija, svojim podpornikom pa dejal, da je Argentina "velika država", ki ji bodo "dali mesto, ki si ga zasluži."

Argentina se bori s hudo gospodarsko krizo. Foto: Reuters
Argentina se bori s hudo gospodarsko krizo. Foto: Reuters

Massa je za potrebe kampanje znižal dohodnino in povečal proračunsko porabo, kar bo po mnenju nekaterih opazovalcev le še poslabšalo krhko finančno stanje v državi, ki se bori s 140-odstotno inflacijo.

Milei za uvedbo ameriškega dolarja

Skrajno desni ekonomist Milei je med kampanjo obljubljal, da bo ukinil nacionalno valuto in jo nadomestil z ameriškim dolarjem, zmanjšal javno porabo in znižal davke ter ukinil centralno banko.

Okoli 40 odstotkov prebivalstva Argentine živi pod pragom revščine, srednji razred pa izginja in številni volivci naj bi zato oddali protestni glas za Mileija, ki ga v medijih primerjajo z nekdanjima predsednikoma ZDA in Brazilije, Donaldom Trumpom in Jairjem Bolsonarom.
Bolsonarov sin Eduardo je bil v nedeljo v Mileijevem volilnem štabu in mu je izrazil podporo. "Verjamem, da bo Milei zmagal, ni pomembno, ali bo to v prvem ali drugem krogu," je dejal.

Milei sam sebe opredeljuje kot anarhokapitalista, na predvolilnih shodih pa je mahal z motorno žago kot simbolom proračunskega rezanja, ki ga načrtuje v primeru zmage.