Denga je virusna bolezen, ki jo prenašajo komarji. V nekaterih primerih je smrtno nevarna ali povzroči resno bolezen. Foto: Reuters
Denga je virusna bolezen, ki jo prenašajo komarji. V nekaterih primerih je smrtno nevarna ali povzroči resno bolezen. Foto: Reuters

Aprila lani je argentinski urad za varnost hrane in zdravil odobril cepivo proti dengi, ki je v državi na voljo od novembra, vendar se zaradi slabe dostopnosti večina ljudi še vedno zanaša na zaščitne ukrepe proti mrzlici.

Prebivalci opozarjajo, da sredstev za odvračanje insektov skoraj ni mogoče več kupiti. Na redkih mestih, kjer so še na voljo, še posebej na spletu, pa so cene poskočile v višave. Prvo pomanjkanje sredstev za odvračanje insektov so zaznali že marca, zato so številni državljani, zlasti v Buenos Airesu, kjer se je okužilo že več kot sto tisoč ljudi, vse bolj prestrašeni.

Viri iz enega od podjetij, ki proizvajajo sredstva za zaščito, so za BBC Mundo dejali, da je pomanjkanje povzročila napaka pri napovedi, proizvodnja izdelka pa traja več mesecev. Minister za zdravje Mario Russo je za Radio Continental povedal, da gre za "težavo med ponudbo in povpraševanjem".

Ministrstvo za zdravje je v soboto sporočilo, da je Argentina v letu 2024 zaznala 163.419 primerov denge, smrtne žrtve pa so bile v vseh starostnih skupinah. Najvišja stopnja umrljivosti je bila med starejšimi od 80 let. Ministrstvo je ljudem svetovalo, naj uporabljajo sredstva za zaščito in ob pojavu simptomov bolezni poiščejo zdravniško pomoč.

Panameriška zdravstvena organizacija (PAHO) je sporočila, da se je število primerov denge v južni in severni Ameriki v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023 povečalo za trikrat.

Najhuje je prizadelo Brazilijo, Argentino in Paragvaj, kar je PAHO oklical za morda najhujši izbruh v obeh Amerikah, saj je bilo v teh treh državah 98 odstotkov vseh primerov in 87 odstotkov smrti zaradi virusa.

Agencija za zdravje ZN-a je opozorila, da je k najhujši sezoni denge prispevalo globalno segrevanje in spremembe v pojavu El Nina, ki povečuje količino padavin in nevarnost poplav.