Mattisov odstop je bil pika na I četrtka, ki velja za enega bolj kaotičnih dni Trumpove vladavine. Čez dan so borzni indeksi na Wall Streetu padali, Trump je grozil z blokado financiranja zvezne vlade, če ne bo denarja za njegov zid na meji z Mehiko, in ves dan zavračal kritike na račun odločitve o umiku iz Sirije. Foto: Reuters
Mattisov odstop je bil pika na I četrtka, ki velja za enega bolj kaotičnih dni Trumpove vladavine. Čez dan so borzni indeksi na Wall Streetu padali, Trump je grozil z blokado financiranja zvezne vlade, če ne bo denarja za njegov zid na meji z Mehiko, in ves dan zavračal kritike na račun odločitve o umiku iz Sirije. Foto: Reuters
Od generala do politika

James Mattis je kot podpolkovnik marincev vodil bataljon v boju proti Iraku v Kuvajtu leta 1991, leta 2001 je poveljeval invaziji marincev v Afganistanu, leta 2003 pa je poveljeval prvi diviziji marincev. Od leta 2010 je bil na položaju poveljnika Centralnega poveljstva, leta 2013 se je upokojil, leta 2016 pa je sprejel odločitev, da se bo pridružil Trumpovi vladi.

Trump je v tvitu Mattisov odstop potrdil in dodal, da se bo obrambni minister, sicer upokojeni general, poslovil konec februarja.

Novo ime bo znano "kmalu"

"General Jim Mattis se bo upokojil z odliko do konca februarja, potem ko je zadnji dve leti služil v moji vladi kot minister za obrambo," je tvitnil

Sorodna novica Odzivi na umik ameriške vojske iz Sirije: "To je velika zmaga za IS, Iran in Rusijo!"

Trump in dodal, da je bil pod Mattisovim vodstvom dosežen izjemen napredek. "General Mattis mi je bil v veliko pomoč, da so zavezniki in druge države plačale njihov del vojaških zavez. Novega ministra za obrambo bom imenoval kmalu," je še tvitnil Trump.

Mattis, ki je v času službovanja v vojski pred upokojitvijo dobil naziv "pobesneli pes", je v Trumpovi vladi veljal za človeka, ki vzbuja zaupanje in daje občutek stabilnosti. S predsednikom nista imela enakega mnenja glede številnih Trumpovih zunanjepolitičnih zamisli. Med drugim je general zagovarjal vztrajanje ZDA pri iranskem jedrskem sporazumu, ki ga je Trump zapustil, obenem pa je v sredo Trump nenadoma naznanil, da umika ameriške vojake iz Sirije, kar je strateška usluga poleg Rusije tudi Iranu.

"Želijo biti ZDA policist Bližnjega vzhoda, pri čemer ne dobijo ničesar, ampak zgolj trošijo na tisoče milijard dolarjev za zaščito drugih, med katerimi skoraj nihče ne ceni tega, kar delamo. Želimo biti tam za vedno?" se je ob napovedi umika vojske iz Sirije vprašal Trump. Foto: Reuters

"Najdite človeka s stališči, ki bodo bližja vašim"

Mattis je v odstopni izjavi Trumpu zapisal, da odstopa zato, da bo Trump dobil obrambnega ministra s stališči, ki bodo bližja njegovim. Mattis je bil med drugim tudi proti Trumpovi impulzivni prepovedi služenja transseksualcev v vojski in napotitvi vojakov na mejo z Mehiko pred volitvami.

V odstopni izjavi, naslovljeni neposredno na Trumpa, umika ameriških sil iz Sirije ni omenil, a je njegovo stališče znano ‒ večkrat je posvaril, da bi bil predčasni umik iz Sirije "strateška zabloda".

Kongresnike odstop šokiral

Mattisov odstop je šokiral tako demokratske kot republikanske kongresnike. Floridski senator Marco Rubio je dejal, da Mattisovo pismo jasno kaže na to, da "ZDA grešijo vrsto resnih političnih napak, ki ogrožajo naš narod, škodujejo našim zavezništvom in dajejo moč našim sovražnikom". Guverner Ohia John Kasich je stanje v Trumpovi administraciji označil kot "kaotično". Demokratski senator Mark Warner pa je razmere opisal kot "strašljive" in Mattisa označil za "otok stabilnosti v kaosu Trumpovega vodenja". Trump je oktobra v pogovoru za televizijo CBS dejal, da je general neke vrste demokrat in da bo morda kmalu odšel. Mattis je potem novinarjem povedal, da se nikoli v življenju ni registriral za nobeno politično stranko.

Odhajajo drug za drugim

Od Trumpa, ki je pod pritiskom preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016 v njegovo korist, so se tako doslej v dveh letih poslovili vsi pomembnejši člani vlade. Zamenjave so bile opravljene na vrhuzunanjega ministrstva, ministrstva za pravosodje in obrambo. Na položaju je že tretji svetovalec za nacionalno varnost ‒ John Bolton ‒, in tretji šef kabineta Mick Mulvaney. Konec meseca odhaja tudi notranji minister Ryan Zinke.

Polovica ameriških sil tudi iz Afganistana

Ameriški mediji poročajo, da namerava Trump tudi iz Afganistana umakniti okoli 7.000 vojakov, kar je približno polovica vseh ameriških sil, ki so še v državi. Umik naj bi se zgodil v nekaj mesecih. Ameriška vojska je sicer v Afganistanu navzoča od leta 2001. Lani septembra je Trump v državo poslal dodatnih 3.000 vojakov.

Trumpovo vlado bo zapustil obrambni minister Mattis