Donald Trump. Foto: EPA
Donald Trump. Foto: EPA

Kot je dejal, zadnja anketa televizije CBS kaže, da ima "legendarno" prednost pred tekmeci. "Javnost ve, kdo sem in kako uspešno predsedstvo sem imel," je sporočil 77-letni nekdanji predsednik ZDA.

Trump se je med drugim pohvalil z "daleč največjimi" davčnimi olajšavami in ukinitvami regulacij ter močnim nadzorom na meji in močno vojsko. Nato pa je v zapisu na svojem družbenem omrežju Truth Social (z velikimi črkami) dodal: "ZATO SE NE BOM UDELEŽIL DEBAT!"

Anketa kaže 62-odstotno podporo za Trumpa, veliko večjo od podpore za naslednjega Republikanca Rona DeSantisa, ki je 16-odstotna.

Nedavne ankete vse kažejo, da je Trump, ki se spopada s številnimi kazenskimi ovadbami, trenutno glavni republikanski kandidat.

Prva republikanska debata bo 23. avgusta, druga bi lahko sledila že naslednji dan. V naslednjih mesecih naj bi izvedli še najmanj dve debati.

Republikanci bodo svojega predsedniškega kandidata začeli izbirati v Iowi 15. januarja.

Trump je bil 45. predsednik ZDA, in sicer med letoma 2017 in 2021. Spopada se s štirimi kazenskimi ovadbami, v naslednjem letu pa se bo moral udeležiti niza sojenj proti njemu. Vse obtožbe označuje za politično motivirane in "lov na čarovnice".

Če bo odločeno, da je kriv, mu grozijo precejšnje zaporne kazni.