Trumpovi podporniki v nizkem startu za supertorek. Foto: Reuters
Trumpovi podporniki v nizkem startu za supertorek. Foto: Reuters

Na volišča se tako zgrinja na milijone volivcev, razdelili pa bodo več kot tretjino delegatov za strankarski konvenciji, na katerih bodo letos poleti potrdili zmagovalca.

Volitve in zborovanja potekajo v Alabami, Arkansasu, Aljaski, Kaliforniji, Koloradu, Mainu, Massachusettsu, Minnesoti, Oklahomi, Severni Karolini, Tennesseeju, Teksasu, Utahu, Vermontu in Virginiji ter na čezmorskem ozemlju Ameriška Samoa za demokrate. Izide zborovanj, ki potekajo že od januarja, bodo objavili tudi demokrati iz Iowe.

Izidi ne bodo znani kmalu, saj volitve potekajo v šestih časovnih pasovih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Že kar nekaj časa je sicer jasno, da se bosta 5. novembra na predsedniških volitvah pomerila 81-letni demokrat in aktualni predsednik Joe Biden ter 77-letni republikanec Donald Trump.

Sorodna novica Biden uspešno prestal zdravniški pregled: "Zdrav, aktiven in vitalen"

Ankete trenutno več prednosti pripisujejo nekdanjemu predsedniku Trumpu, kdor koli od njiju zmaga, pa je že zdaj jasno, da bo to najstarejši predsednik ZDA.

Prav starost kandidatov igra veliko vlogo v letošnjem predvolilnem boju, pri čemer so zdrsi očitni predvsem pri Bidnu – čeprav je njegov zdravnik prejšnji teden na obveznem zdravniškem pregledu zapisal, da je predsednik "zdrav, dejaven in vitalen".

A Bidnove lapsuse, pa naj gre za mešanje imen in lokacij ali pa dejanske fizične zdrse, marljivo izkoriščajo Trump in preostali republikanci, skeptični pa so tudi demokratski volivci, saj jih po zadnji anketi New York Timesa in Siena Collegea kar 73 odstotkov meni, da je Biden preprosto prestar, da bi učinkovito opravljal vlogo predsednika.

Trump je slavil že v ponedeljek, ko je vrhovno sodišče sklenilo, da lahko ostane na glasovnicah. Foto: Reuters
Trump je slavil že v ponedeljek, ko je vrhovno sodišče sklenilo, da lahko ostane na glasovnicah. Foto: Reuters

Od tistih, ki so leta 2020 volili Bidna, jih 61 odstotkov meni, da bo Biden zaradi svoje starosti v drugem mandatu neučinkovit predsednik.

Nocoj slovo Nikki Haley?

Tako Biden, ki izzivalcev na demokratski strani nima, kot Trump sta prepričljivo zmagovala na dozdajšnjih strankarskih volitvah in zborovanjih.

Razen v prestolnici Washington, kjer je Trumpa v nedeljo premagala nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki jo je sicer Trump med svojim mandatom imenoval za ameriško veleposlanico v Združenih narodih.

Z zmago je osvojila vseh 19 delegatov za konvencijo julija v Milwaukeeju in jih ima skupaj 43, a jih je Trump do zdaj osvojil 244, za končno zmago pa jih je potrebnih 1215. Biden je do zdaj nabral 206 delegatov, za zmago jih potrebuje 1968.

Haley naj bi se v primeru prepričljivega niza porazov poslovila od nadaljnje tekme, v kateri je do zdaj osvajala po približno 30 odstotkov glasov republikancev, ki niso zadovoljni s Trumpom.

V ZDA množične volitve na supertorek