Princ Andrew pred gradom Windsor, kjer se je v nedeljo udeležil slovesnosti ob prazniku vseh svetih. Foto: Reuters
Princ Andrew pred gradom Windsor, kjer se je v nedeljo udeležil slovesnosti ob prazniku vseh svetih. Foto: Reuters

Sodnik Lewis Kaplan je na telefonski konferenci z odvetniki Andrewa in Giuffre dejal, da pričakuje začetek sojenja med septembrom in decembrom 2022, če bodo covidne razmere dopuščale varno navzočnost porote.

Princ Andrew, drugi sin britanske kraljice Elizabete II., je pet dni predtem sporočil, da "nedvomno zanika lažne obtožbe proti njemu", in pozval sodnika, naj zavrne obravnavo civilne tožbe.

38-letna Virginia Giuffre je proti 61-letnemu princu avgusta letos vložila tožbo zaradi domnevnih spolnih zlorab. Princ Andrew naj bi jo prisilil v spolne odnose v londonskem domovanju Epsteinove sodelavke Ghislaine Maxvell in jo zlorabljal v Epsteinovem dvorcu na Manhattnu in na enem od Epsteinovih zasebnih otokov na Ameriških Deviških otokih.

Yorški vojvoda je zaradi obtožbe in po tem, ko v intervjuju za BBC leta 2019 ni izrazil nobene naklonjenosti Epsteinovim žrtvam, izgubil podporo dobrodelnih organizacij, opustil je tudi številne kraljeve dolžnosti, poroča Reuters.

Konec novembra začetek sojenja Ghislaine Maxvell

Epstein, ki je bil obtožen trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, se je pred dvema letoma v zaporu na Manhattnu ubil med čakanjem na sojenje. Njegova sodelavka Ghislaine Maxwell je obtožena, da je za Epsteina priskrbela tri mladoletna dekleta, ki jih je Epstein zlorabil, in sodelovanja pri trgovini s 14-letnico. Priznala je krivdo v osmih točkah obtožnice, na sojenje, ki se začne 29. novembra letos, čaka v zaporu v Brooklynu.