Jair Bolsonaro. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro. Foto: Reuters

Za prepoved so glasovali štirje od sedmih sodnikov. Skrajno desni Bolsonaro je med lanskimi tesnimi predsedniškimi volitvami uporabljal številne umazane taktike, da bi se dokopal do drugega mandata, vključno s kritikami demokratičnih institucij te južnoameriške države.

Razsodba sodnikov pomeni, da se bo Bolsonaro, ki je izgubil volitve proti levičarskemu tekmecu Luizu Ináciu Luli da Silvi, lahko za kakšen izvoljeni položaj potegoval šele leta 2030, ko bo star 75 let.

Odločitev, da Bolsonara politično onemogočijo, temelji na njegovi skrajno sporni odločitvi, da julija, 11 tednov pred prvim krogom volitev, vpokliče v svojo rezidenco tuje veleposlanike. Na srečanju je Bolsonaro izrekel številne neutemeljene trditve na račun brazilskega volilnega sistema, kar je dvignilo veliko prahu v javnosti, eden izmed vrhovnih sodnikov pa je trditve označil za politično motivirane dezinformacije, poroča Guardian.

Bolsonarov odvetnik je trdil, da čeprav je bil ton njegove stranke na srečanju z veleposlaniki morda neprimeren in "nepotrebno neposreden", pa si je zgolj prizadeval "izboljšati" brazilski volilni sistem.

Volitve lani so bile izredno tesne, a na koncu je za las slavil Lula da Silva. Foto: EPA
Volitve lani so bile izredno tesne, a na koncu je za las slavil Lula da Silva. Foto: EPA

Sodniki se niso strinjali s tem in eden izmed njih, Floriano de Azevedo Marques, je dejal, da si je skušal Bolsonaro s srečanjem pridobiti nepošteno prednost v volitvah s svojimi "nenormalnimi" in "nemoralnimi" dejanji. S krcanjem brazilske demokracije pred mednarodnim občinstvom je Bolsonaro Brazilijo naslikal kot "neko malo banana republiko", je še dejal sodnik.

Sodnik Benedito Gonçalves, ki je prav tako glasoval proti Bolsonaru, pa je ostro kritiziral “sleparski monolog" nekdanjega predsednika in njegove "gnusne laži", češ da je bil njihov namen vzbuditi “stanje kolektivne preganjavice" med volivci.

Številni Bolsonarovi privrženci so povzeli teorije zarot glede volilnega sistema in 8. januarja letos, teden dni po inavguraciji Lule da Silve, jih je na tisoče vdrlo v predsedniško palačo, kongres in vrhovno sodišče z upanjem, da lahko razveljavijo izid volitev.

Onemogočenje Bolsonara, vodilne figure na brazilski desnici, je sprožila ugibanja, kdo bi lahko zdaj podedoval zavidanja vrednih 58 milijonov glasov, ki jih je Bolsonaro prejel lani.