Tom Emmer. Foto: Reuters
Tom Emmer. Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa, ki je 3. oktobra odstavil dotedanjega predsednika Kevina McCarthyja, brez predsednika ne more opravljati zakonodajnega dela.

Republikanci, ki imajo tesno večino, so za svojega kandidata najprej izvolili vodjo večine Steva Scaliseja, ki pa je odstopil od kandidature, še preden so o njem glasovali v predstavniškem domu, ker ga ni podpiralo dovolj članov njegove stranke.

Jim Jordan iz Ohia prav tako ni imel zadostne podpore, vendar je šel s podporo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa trikrat na glasovanje pred predstavniški dom in trikrat dobil manj glasov od demokratskega kandidata Hakeema Jeffriesa, ki prav tako ni bil izvoljen.

Po Jordanovem umiku so se republikanci odpravili na novo interno glasovanje in naposled prišli do Toma Emmerja, ki je sicer zadolžen za strankarsko disciplino pri glasovanju. A le nekaj ur zatem se je Emmer iz postopkov za izvolitev umaknil, saj je postalo jasno, da na glasovanju ne bi mogel zbrati večine glasov.

Kot poroča Guardian, so republikanci v predstavniškem domu kongresa razdeljeni glede proračunskih rezov, pomoči za Ukrajino in drugih vprašanj.

"To je verjetno ena najsramotnejših stvari, kar sem jih videl," je v nedeljo za televizijo ABC dejal predsednik odbora predstavniškega doma za zunanje zadeve, republikanec Michael McCaul. "Če nimamo predsednika predstavniškega doma, ne moremo vladati. In vsak dan, ki mine, smo kot vlada v bistvu zaprti (...) Ne moremo sprejeti niti resolucije, ki bi obsodila Hamas," je dodal.

Kritični so tudi demokrati. "V kritičnem trenutku, ko naši zavezniki pričakujejo naše vodstvo, se Trumpovi republikanci iz predstavniškega doma norčujejo iz naše vlade in sramotijo državo na svetovnem prizorišču," je v ponedeljek sporočila tiskovna predstavnica Nacionalnega odbora demokratske stranke Sarafina Chitika.